a világutazó szemével

2020.06.19. 19:50

Dubaj: a pompa és a legek városa

Mihály Gábor már 31 országban járt, de még rengeteg terve van a jövőre nézve.

Nagy Emese

Fotó: Shutterstock

Csillogás, gazdagság és festői táj jellemzi Dubajt, az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városát. Abu-Dzabi kicsit visszafogottabb, de itt is van bőven látnivaló: bámulatos épületek és mecsetek várják az év minden napján a turistákat.

Anita és Gábor szenvedélye az utazás, alig várják, hogy ismét repülőgépre ülhessenek | Fotó: Mihály Gábor-archív

Mihály Gábor tavaly nyáron járt a legek városában, ahol párjával egy csodálatos és emlékezetes hetet tölthettek el együtt. Voltaképpen azt kapták, amire vágytak, igaz, az időjárás sokkal forróbb volt, mint gondolták, de még így is megérte, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodtak. Gábor egy igazi világutazó, már gyermekkorától kezdve járja a világot, valódi szenvedélyévé vált más népek kultúrájának megismerése, és elmondása szerint soha nem adná fel ezt a hobbiját.

– Egyéves koromtól kezdve utazok, a szüleim a születésemtől fogva mindenhova vittek magukkal, tehát az utazás iránti szeretet családi vonás. Már gyerkőcként a térképeket bújtam, amikor megtanultam olvasni az volt az első, hogy megtanultam az országneveket, illetve az országok zászlaját is elsajátítottam. Összesen eddig 31 országban jártam, de ez még korántsem a vége, hosszú még a lista. Megpróbáltam kamionozni, hogy a munkám során is rengeteg helyet bejárjak, de sajnos nem úgy alakult, ahogyan elgondoltam: autópályákat láttam és gyárakat, így hamar abbahagytam. De ez sem vette el a kedvemet attól, hogy világot lássak, a bakancslistámon még számtalan úti cél kap helyet – ismertette a Naplóval elöljáróban, hogy miért is vonzódik annyira az utazásokhoz.

Fejlődő város

Gábor rendszerint magának szervezi az útjait, nem szeret utazási irodával utazni, számára fontos, hogy a maga ura legyen. Bárhol is járt eddig az életében, akár Európában, Ázsiában, mindig ő állította össze a programokat, amiben eddig még soha nem csalódott. – Bizonyára a legtöbben tudják, hogy még egy olyan hely nincs, ahol akkora épületek lennének, mint Dubajban. Hiába is képzelik el az emberek a hatalmas létesítményeket, csak azok tudják, hogy mennyire óriásiak a felhőkarcolók, akik már jártak a városban. Legtöbben februárban, márciusban vagy a téli hónapokban látogatják meg a világ talán legdinamikusabban fejlődő városát, ami nem csoda, hiszen ezekben a hónapokban is 30-35 Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Júliusban olyan volt leszállni a repülőgépről, mintha egy szaunába csöppennénk, vagy mintha egy hősugárzóval vártak volna a reptéren.

„Iszonyatosan nagy a hőség, azt gondolná az ember, hogy a tengervízben felfrissülhet, de nem így van, olyan a tengernek a hőmérséklete, mintha termálvíz lenne, de ettől függetlenül minden pillanatát élveztük a kiruccanásnak”

– fűzte hozzá.

Mesterséges kikötő

– Aki szereti a csillogást, a luxust, és nem látott még felhőkarcolókat, annak Dubaj mindenféleképpen ajánlatos úti cél. Nem szabad kihagyni a Burdzs Kalifát, a 150 méter magas aranykeretet, és az 1979-ben létrehozott Jebel Ali-t, ami a világ legnagyobb mesterséges kikötője. Emellett természetesen még rengeteg „kötelező” látnivaló van, de azoknak, akik Dubajban járnak mindenféleképpen ajánlatos buszra ülni, és 1,5 óra alatt átutazni Abu-Dzabiba, ahol a bámulatos Zájed sejk mecset található. Sokak számára az egyik legismertebb épületkomplexum a Tádzs Mahal, azonban az 54 darab fehérmárvány-kupolával díszített Zájed sejk mecset számomra sokkal szebb és hatalmasabb. Megéri Dubajból az a 1,5 órás autóút, hiszen hatalmas élményben lehet részünk – ismertette.

A Burdzs Kalifát mindenki látta már képről, de élőben az igazi! | Fotó: Shutterstock

Tisztességes férfiak

A világutazó szerint tévhit, amit az arab férfiaktól lehet hallani, olvasni több internetes portálon. Gábor nem azt állítja, hogy nincsenek kivételek, akik nem tisztelik a nőket, azonban az átlag igenis jól bánik a gyengébbik nemmel. – A férfiak vitték a hölgyek táskáját, az apukák, nagyapák tolták a babakocsit, tehát pozitív csalódás volt számunkra az erősebbik nem nőkkel szembeni viselkedése. Persze ez nem azt jelenti, hogy minden arab férfi „aranyember”, de nem szabad általánosítani – hangsúlyozta.

Jövőbeli tervek

„Egy olyan hotelben szálltunk meg, ahol teljes ellátásban volt részünk: nem igazán voltak európai ételek, sokkal inkább az ázsiai konyhát részesítették előnyben. Rengeteg olyanfajta ételt kínáltak, aminek a fő hozzávalója a kecskehús volt. Távol-keleti és thai ízek váltották egymást, így voltaképpen mindenki megtalálta a számára legfinomabb ételt”

– mondta.

– Nagyon várjuk, hogy a járványnak vége legyen, hiszen megannyi helyre kívánunk a közeljövőben utazni: New York, Bulgária, Marokkó is ránk vár – tette hozzá végül.

Nagy Emese

Borítókép: Mihály Gábornak nagyon tetszett Dubaj, azonban az Abu-Dzabiban található Zájed sejk mecset nyűgözte le a leginkább

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában