A ’90-es évek játékai

2020.04.19. 15:59

A gyerekszoba kedves kis kincsei

Feledhetetlenné váltak az ezredfordulós generáció legkedveltebb játékai.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Varázslatos világokba röpítettek minket azok a játékok, amelyek a ’90-es éveket uralták. Felsorolni is nehéz lenne, mennyi kedves, egyben tipikus műanyag vagy épp plüssfigura uralta a gyerekszobákat. De valahogy mégis mindenki kapásból tud jó párat mondani az Y generáció tagjai közül. Az a bő tíz év az ezredfordulóval, ami számukra a gyerekkort jelentette, kitörölhetetlenül be­ivódott az emlékezetükbe. A kislányok apró, zsebben is elférő, összecsukható házikóikat mutogatták egymásnak lelkesen, a fiúk pedig tetemes mennyiségű műanyag katonát gyűjtöttek, hogy csatára hívják barátaikat. Hugó Hami sem éhezett sokáig a születésnapi zsúrokon, és persze ott volt még egy igazi klasszikus: a Nintendo.

Az Y nemzedék születését az 1980-as évek vége és a 2000-es évek eleje közé teszik. A kor gyermekei a számítógépekkel együtt nőttek fel, azonban polcukon még megannyi „igazi” játék is fel-felsorakozott.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Rózsaszín és kék szoba

A kislányok egyik legféltettebb kincsei voltak az aprócska babaházak. A Polly Pocket és Lovely Kitty játékok sokak zsebében ott lapultak csörögve-zörögve a ’90-es években. Abszolút kedvenc volt, természetesen a Barbie után. De nem csak egy egyszerű miniház volt ám! Létezett nyakba akasztható változata is, voltak kisebbek és nagyobbak, ráadásul a formájuk is eltérhetett. Kívülről tehát csak egy kis dobozkának tűnt, kinyitva azonban egy apró házikót rejtett kis lakóival együtt. A Baby Born szintén nagy álma volt a legtöbb lánynak: a babát, akár egy igazit, etetni és pelenkázni is kellett. Pillanatok alatt süteményformára lehetett hajtogatni a sütibabát, mely a szoknyája és a kalapja mellett finom illattal is büszkélkedhetett. Nem múlhatott el gyermekkor pónik nélkül sem, amelyek a szivárvány színeiben pompáztak selymes sörényükkel, amit persze már csak fésülni is öröm volt.

A játékok közül persze a fiúk számára is széles volt a választék. A kis zöld katonákat fillérekért be lehetett szerezni, hogy az egész játékszőnyeget beteríthessék. A Power Rangers figurák pedig egyszerűen csak igazán menőnek számítottak. A ’90-es évek fiai közül kevesen voltak, akik ne hallhatták volna édesanyjuk figyelmeztetését: játszhatsz vele, de ne a testvéred felé lőj! A patronos pisztollyal igazi minicowboyoknak érezhették magukat a fiúk.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A gyermekzsivaj forrásai

Kis fekete doboz, sárga kazettákkal: a Nintendo meghódította a gyermekszíveket Super Mariójával vagy épp a Tankos játékával. Minden bizonnyal sokak őrzik még otthon gyűjteményüket. Igazi odafigyelésre volt szüksége a tamagocsit lakó sok-sok lénynek. Nevelésükön túl fontos volt mindennap játszani velük, vagy épp takarítani utánuk, s ha erről véletlen megfeledkeztünk volna, szorgalmasan jeleztek. Sokakat elvarázsolt a Hugó Hami társasjáték is. A szülinapi zsúrok egyik kedvelt játékával egy víziló se maradt éhes. A horgászásnak is hódolhattak a gyerekszoba lakói: könnyedén pecázhattak otthon kis mágneses halacskákkal. Csak fel kellett húzni a játékot, s addig forgott körbe a kis tó, amíg le nem járt tátogó színes kis halaival. A csillogó gyerekszemeket magával ragadta a lépcsőn lefelé lépegető színes rugó, ami mozgó kis kukachoz hasonlított, és ugyanúgy megfelelt tolltartónak is. Ha pedig túl sok gyerek kezében megfordult, valakinél biztosan elferdült az egyik része. De ott volt még a különös, beszélő szőrmók, a Furby, a gameboy és persze legó, legó minden mennyiségben. Mind-mind varázslatos világokba röpítették a kor gyermekeit, s képesek voltak órákra lekötni kis tulajdonosaikat ezzel megadva azt, ami igazivá teszi a gyermekkort: a játék örömét.

LD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában