összezárva

2020.03.28. 07:00

Párkapcsolatok a szakadék szélén?

„Folyamatosan változunk, fejlődünk, ezért újra és újra meg kell ismernünk egymást.”

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az otthon maradás időszaka bizonyára a legtöbb párkapcsolatra hatással van, ezért kikértük Lindák Linda párkapcsolati tanácsadó véleményét: vajon az együtt megélt hetek megváltoztathatják-e két ember kapcsolatát? – A közösen eltöltött minőségi idő minden kapcsolatban nagyon fontos. Azt szoktuk mondani, hogy az ideális a legalább napi fél óra beszélgetés lenne. Ez nagyon kevésnek tűnik, de az átlag házaspárok mindössze napi 5-6 percet töltenek érdemi beszélgetéssel. A többi idő általában szervezési feladatokkal telik. A jelenlegi helyzet tehát sok családban pozitív változást hozhat. Azonban arra is vigyázni kell, hogy ne lógjunk folyamatosan egymás nyakán.

„Mindenkinek szüksége van énidőre, egyedüllétre is, amikor feltöltődhet. A túl sok együtt töltött idő akár ellenkező hatást is kiválthat, mint gondolnánk: egy idő után fojtogatóvá válhat, amiből szabadulni szeretnénk”

– mutatott rá elöljáróban.

Közös témák

A párkapcsolati tanácsadó, amikor azt javasolja a klienseinek, hogy többet kellene kommunikálniuk egymással, sokszor kapja azt a választ: „Na, de miről beszélgessünk?” – A hétköznapi ügyek intézésén túl elfogynak a közös témák. Pedig a másik megismerése egy egész életre szóló feladat, nem fejeződik be a randizgatás időszakában. Folyamatosan változunk, fejlődünk, ezért újra és újra meg kell ismernünk egymást. Ma már számtalan eszköz áll rendelkezésre ahhoz, hogy beszélgetésindító ötleteket kapjunk. Az internet ebben is nagy segítség. Érdemes rákeresni például a „36 kérdés”, „párkapcsolat-erősítő játékok” kifejezésekre. Pszichológiai társasjátékok vagy párkapcsolati kártyacsomag is rendelhető online – sorolta ötleteit a szakember.

Elfojtott konfliktusok, néma közömbösség

Fotó: Lindák Linda magánarchívuma

– Azok, akiknek alapvetően rendben van a kapcsolatuk, többnyire örülnek a több együtt töltött időnek. Nekik is lehet, hogy újra össze kell csiszolódniuk, de végre jut idejük elmélyült beszélgetésekre, közös tevékenységekre, játékra. Akár fel is frissülhet a kapcsolatuk. Ahol viszont eddig is problémák voltak, ott azok jó eséllyel még jobban felerősödnek. A jelenlegi helyzet eleve növeli a stressz-szintet, s ez csökkenti a toleranciát. Az ehhez kapcsolódó összezártság pedig az eddig esetleg elfojtott konfliktusok kirobbanásához vezethet. A hétköznapi rohanásban alig találkoznak a párok, így sokkal könnyebb elviselni a különbözőségeket. Ez most sokszor idegesítővé válik – mondta.

Ha idegesítő, zavaró a másik jelenléte, vagy nem tudunk mit kezdeni egymással, néma közömbösség honol a lakásban, esetleg állandóan veszekedések robbannak ki, az nem jelent jót, érdemes gyorsan cselekedni. A legtöbb pszichológus, párkapcsolati tanácsadó átállt online üzemmódra, így ebben a helyzetben is tud segíteni. – Ha jól használjuk a rendelkezésünkre álló időt, igen jelentős mértékben elmélyülhetnek a párunkkal kapcsolatos ismereteink. Másrészt ez egy rendkívüli helyzet, amiben szerencsére eddig nem volt részünk.

„Az ilyen extrém szituációk alkalmasak arra, hogy olyan oldalát is kihozzák a személyiségünknek, aminek eddig nem voltunk tudatában”

– fűzte hozzá.

Pánikhelyzet, agresszió

Az elmúlt hetekben teljesen megváltozott az életünk, összemosódik a munka és a magánélet, új szokásokat kell kialakítanunk. – Olyan erőforrásainkra, képességeinkre is támaszkodnunk kell, amikről eddig esetleg nem is tudtuk, hogy vannak. A szokatlan helyzet kivette a kontrollt a kezünkből. Sokan elvesztették biztonságérzetüket, szociális közegüket, ezért felerősödnek félelmeik, szorongásaik, sőt komolyabb pszichés problémák is felszínre törhetnek. Van, akiből a pánikhelyzet az agressziót hozza ki. Ezek a jelenségek mind befolyásolják a párkapcsolatunkat is. Fontos, hogy párunkkal beszélni tudjunk az érzéseinkről, ne fojtsuk el azokat! – hangsúlyozta.

– A jelenlegi helyzet hasonló ahhoz, amit pszichológusként a nyári szünet és a karácsony utáni időszakban szoktunk megélni. Olyankor ugrásszerűen megnő a klienseink száma. De még mindig kevesebben vannak, akik segítséget kérnek, mint akik a válást választják. A Google statisztikája szerint karácsony után a válóperes ügyvédekre keresők száma is megugrik. Az okok az előzőekben említettekben keresendők: a kényszerű összezártság és a fenyegetettség miatti sok stressz, az emiatt fokozódó konfliktusok, az addig szőnyeg alá söpört problémák felszínre kerülése, az eltérő személyiségből, életritmusból adódó konfliktusok, amelyekre a hétköznapok rohanásában nem derülhet fény – mondta végül.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában