vitaminbomba

2020.03.22. 15:58

Avokádó: a mexikóiak „zöld aranya”

Életek vannak veszélyben az avokádóért folytatott mindennapos küzdelmek miatt Mexikóban.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A sokak által kedvelt és fogyasztott, vitaminokban gazdag, puha gyümölcs, az avokádó nagyobb értékkel bír, mint azt gondolnánk.

– Bár sokan a „szuperélelmiszerek” családjába sorolják a mexikói finomságot, az avokádó magyarországi viszonylatban nem tartozik ebbe a csoportba, hiszen több ezer kilométert utazik, mire ideér, ráadásul elég magas az ára is – árulta el a Naplónak Luca Emese, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának dietetikusa.

A szakember kiemelte, nem szabad azt gondolnunk, hogy az itthon termő zöldség és gyümölcsfélék nem elegendőek ahhoz, hogy egészségesek legyünk. Többet és többféle elkészítési mód szerint kellene fogyasztani a méltatlanul elhanyagolt zöldségeinket, például céklát, káposztaféléket, zellert, karalábét és retekféléket is. Sokan azonban kedvezőtlen ára ellenére is fogyasztják az avokádót, mit sem sejtve a termelők életére gyakorolt brutális hatásairól.

Fényesebb az aranynál is

Európába főleg Peruból, Chiléből, Dél-Afrikából és Izraelből szállítanak avokádót, a gyümölcs őshazája azonban Mexikó, ahonnan a legnagyobb export Amerika felé áramoltatja a már némelyik drognál is nagyobb értékű élelmiszert. Ez az USA gazdaságának évi több milliárd dolláros üzletet jelent, a termelők számára egészen mást: megélhetést, amely végtelenül kemény munkával és veszélyekkel jár.

Mexikóban mindennapi jelenségnek számít, hogy egy maréknyi fegyveres megjelenik egy erdős rész mellett, majd több napi kemény munkával kiirtják a fákat, és a területen jövedelmező bizniszük növényét kezdik el termeszteni. A legtöbb hellyel ellentétben Michoacán államban nem marihuánatövekkel töltik meg az így szerzett földeket, hanem avokádófákkal. A nagy amerikai „avokádóláz” miatt ugyanis ez a gyümölcs jövedelmezőbb befektetésnek bizonyul, mint a kábítószer-kereskedelem.

Az ország ezen részén olyan mértékben elszaporodtak az avokádóültetvények, hogy öntözésük miatt egyes területeken már csak korlátozott mennyiségben jutnak ivóvízhez a lakosok.

A zöld aranyra több szervezet tart igényt Michoacán államban, így gyakran előfordul, hogy a farmereket és dolgozóikat fegyverrel fenyegetik, napokig dolgoztatják, és verítékes munkájuk eredményét elkobozzák. Ha valaki ellenszegül, azt hideg vérrel kivégzik.

Ehetjük, de ne legyen létszükséglet

Ahogy arra korábban kitértünk, nem feltétlen kell szuperélelmiszerként tekinteni az avokádót, bár valóban rendkívül tápláló gyümölcs. – Fajtától függően 120-170 kalóriát tartalmaz 100 grammban, valamint 10-16 g zsírt, 8-9 g szénhidrátot és 2 g fehérjét. Jelentős élelmirost-tartalma van, 6-7 g. Vitaminok közül számottevő a K-, E-, A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B12- és C-vitamin, valamint a folsavtartalma. Míg az ásványi anyagok közül kiemelendő a kálium-, vas-, magnézium-, foszfor-, cink-, nátrium- és kalciumtartalma. 100 gramm avokádóban 9,8 gramm egyszeresen telített és 1,8 gramm többszörösen telítetlen zsírsav (ómega-3 és ómega-6) található – részletezte kérésünkre Luca Emese. A szakértő azt is kiemelte, az, hogy az egészséges étrend drága, csak egy tévhit. Napi fél kilogramm zöldséget és/vagy gyümölcsöt kellene fogyasztania egy átlag embernek, sajnos azonban legtöbbünknél ez sem teljesül. Ha azonban szeretjük a zöldségeket és változatossá szeretnénk tenni étrendünket, megismertethetjük új élményekkel ízlelőbimbóinkat. Ebből a célból fogyaszthatjuk az érdekes háttértörténetű avokádót is, de nem leszünk bajban, ha nem eszünk belőle rendszeresen, hiszen hazánkban is rengeteg vitamindús zöldség és gyümölcs terem. Ilyen például a cikk elején említett cékla is, így mindkét vitaminbombához ajánlunk egy receptet.

Berecz Dorina

Avokádókrém

Hozzávalók:

1 db érett, puha avokádó

1 nagy gerezd fokhagyma

1 evőkanál tejföl

2 evőkanál vaj

só, bors

oregánó

kakukkfű

Elkészítés:

1. Az avokádó kivájt belsejét összetörjük egy villával, majd hozzáadjuk a vajat és a tejfölt.

Megsózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint megszórjuk oregánóval és kakukkfűvel. Ezután belekeverjük a citrom kifacsart levét és a zúzott fokhagymát.

2. A hozzávalókat alaposan összekeverjük és azonnal fogyaszthatjuk, vagy akár néhány órát pihentethetjük a hűtőben. Pirítóssal tálalhatjuk.

Céklaleves

Hozzávalók:

3 közepesen nagy cékla felkockázva

1 nagy alma felkockázva

1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva

2-3 gerezd fokhagyma

2 zellerszár felaprózva

1 kávéskanál kömény

2 evőkanál olaj

5 dkg vaj

1/2 citrom leve

3 leveskocka

bors

kevés kakukkfű

2 nagyobb babérlevél

tálaláskor tejföl

Elkészítés:

A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzárakjuk a felaprózott zöldségeket, és fedő alatt lassú tűzön 15 percig pároljuk. Felengedjük kb. 1,5 l vízzel, és beletesszük a leveskockákat, a babérlevelet, a citromlevet, valamint teatojásban a köménymagot és a kakukkfüvet.

Körülbelül további 45 perc főzés után nem túl pépesre turmixoljuk, majd az egészet még egyszer átforraljuk, ha szükséges, utánaízesítjük.

Levesestányérba merve tejföllel kínálhatjuk. Pár nap állás után még jobban összeérnek az ízek. Hidegen és melegen egyaránt finom, üde leves és nem utolsó sorban gyönyörű látvány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában