az ősz haj varázsa

2020.02.09. 17:38

Új női mozgalom az évek múlásának jegyében

„Ezüstnőként” büszkén vállalják ősz hajszálaikat a hajfestéket elhagyók.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

– Egy éve kacérkodok a gondolattal, és pár hónap alatt döntöttem el ténylegesen, hogy hajszínben is a természetességet szeretném választani, ezzel a saját egészségem mellett pénztárcát és környezetet is kímélve – mondta a Naplónak Kovács Ildikó, a Csokonai Színház munkatársa, aki immár az ezüstnők táborát erősíti. De miről is van szó pontosan?

Egyre több nő ismeri fel: az ősz hajat nem szégyellni kell, hiszen gyönyörű is lehet. Hazánkban Ujvári Ildikó indította el külföldi mintára azt a mozgalmat, amivel olyan nőket toboroz, akik vállalják koruk szépségét, az ősz hajszálakkal együtt. Célja megmutatni, hogy ez belső megerősítést, önbizalmat és egyfajta szabadságot ad. A magyarországi mozgalom a közösségi médiában is megjelent. A csoport azoknak szól, akik az őszülés folyamatának elején tartanak, vagy már túl vannak rajta, és történetükkel segíthetnek a többieknek.

Elindulni az úton

Forrás: Kovács Ildikó

– Először egy éve olvastam az ezüstnő mozgalomról. Amikor felfedeztem ezt a csoportot, azonnal elhatároztam, hogy követem a példájukat, hiszen már előtte is érlelődött a gondolatom a hajfesték elhagyásáról. Még több bátorságot kaptam általuk. Az évek múlnak, az öregedés természetes folyamat, amit el kell fogadni, nekem ezzel nincs gondom. Vállalom az ötven évemet testileg és lelkileg egyaránt, és nem is érzem magam ennyi idősnek. Csak a személyi igazolványban egy adat a születési dátumunk – mondta Ildikó büszkén. Hazánk keleti felén nem ismer más ezüstnő képviselőt. Hozzátette, budapesti nőtársai az első kezdeményezők, akik csoportot hoztak létre itthon, s ebbe az ország különböző pontjairól csatlakoznak. – A folyamat, ami által eljutunk a végeredményhez, már az is örömforrás. Szabad érzés a saját hajszínemmel lenni; olyan, mintha egy nagy követ dobtam volna le magamról. Önmagam vagyok. Bízom benne, hogy egyre több követőm lesz Debrecenben és környékén is. Egy határozott döntés kell hozzá. Azt tapasztalom, hogy még nem vagyunk sokan, de ébredeznek a természetesség felé forduló hölgyek – fejtette ki Ildikó, aki igazi nő, hiszen imádja a ruhákat és a cipőket. De vajon az új hajszín mennyire hatott ruhatárára? – Alapjában nem kellett megváltoztatni, és sokkal bátrabban veszem fel a piros, zöld, kék és sárga színek változatait is, mint eddig – tette hozzá.

Egy csoport tagjaként több a bátorság

Az elhatározás után nem volt kérdés Ildikó számára: itt az ideje a sarkára állni, s megvalósítani önmagát, hiszen – véli – ez egyfajta önmegvalósítás is.

– A fodrászom partner volt ebben, és együtt ötleteltünk tovább. Először a hajam világosítása volt a cél, amit ősz színű melírcsíkokkal dobtunk fel, de ezek és a hajtő ezüst csillogásának kontrasztja nagyon szembetűnő volt, így elhatároztam: hozzuk egy színbe az egész frizurát – beszélt az elhatározás utáni első lépésekről.

A változást negatív vélemények is kísérték, azonban ezek vannak kisebb számban. – Észrevettem, azóta többen „sunyiban őszülnek” hajfestékkel. Boldoggá tesz, hogy tanácsért, megerősítésért is fordulnak már hozzám, mióta új színnel s fazonnal látnak. Szívesen segítek, mert én is egy csoport tagjaként kaptam több bátorságot. Minden ősz hajszál egy tapasztalat a megpróbáltatásokból, hogy mindig erős tudok maradni, nehéz élethelyzetekben is. Erre nagyon büszke vagyok – mondta végül. Mottója: nem a hajfestéshez kell bátorság, hanem az ősz haj és az éveink felvállalásához! Boruljanak ezüstbe a hajkoronák!

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában