tisztázzuk!

2020.02.09. 10:58

Mit jelent pontosan az X, Y, Z?

Egymást követik a generációk, mégis nagyon különbözőek.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

Az 1920 után születetteket a generációs marketing osztja csoportokra, s ez kategorizálja a vásárlóközönséget. Alapjait eredetileg pszichológusok vizsgálatai alakították ki. Az 1920 után született nemzedékeket hat generációra osztják a szakemberek a Wikipédia szerint. Az első csoport (1920 és 1939 között születettek) a veteránok. A Baby Boom-korszak a második: tagjaik 1940 és 1959 között születtek. Az X generációt alkotják az 1960 és 1979 között születettek, az Y-ba pedig az 1980 és 1995 közöttiek esnek bele. Az ötödik a Z (az 1996 és 2007 között születettek), végül az alfa: tagjai 2007 után látták meg a napvilágot.

Az X generáció tagjainak a munkaerőpiacon pályakezdőként könnyebb volt a helyzetük, s csak felnőttkorukban szembesültek az elutasítással, szemben az Y és Z generációval. Marc Prensky az X generáció tagjaira a „digitális bevándorló” jelzőt használja: ők életük folyamán találkoztak a 21. század digitális világával. Alkalmazkodnak a környezetükhöz, de félig még a múltban élnek.

Újabb nemzedék

Az Y generáció már egy új típusú nemzedék, az „ezredfordulós” generáció. A számítógépekkel együtt nőttek fel, életük része. Fogyasztói társadalomba születtek bele: a fiatalok azt látják, szüleiknek sokat kellett dolgozniuk, így ők karriert szeretnének elérni.

Hiába könnyíti meg azonban a technika az életüket, olyan világban váltak felnőtté, ahol úgy érzik, meg kell valósítaniuk önmagukat. Fokozottan ki vannak téve a mobbingnak, vagyis a munkahelyi pszichoterrornak, s érdekvezérelt világban élnek.

Náluk fontos megemlíteni a Pán Péter-szindrómát, ami azt jelenti, hogy egy részük aktív munkavállalóként később jelenik meg a munkapiacon. 25–30 évesen a szülői otthonban élnek, eközben nem önálló felnőtt egzisztenciájuk megteremtésén dolgoznak.

A Z generáció tagjai különböznek a korábbiaktól, főleg a közvetlenül megelőző Y generáció tagjaitól. Ők már beleszülettek a digitális technológiába. Marc Prensky a „digitális bennszülöttek” kifejezéssel jellemzi őket.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában