tortatrendek

2020.02.09. 15:30

Extrémebbnél extrémebb kérésekkel bombázzák a debreceni cukrászt

Elkezdődött az esküvői szezon, s ilyenkor nemcsak a ruhák kapnak nagy szerepet, hanem az esküvői torták is. A süteménytrendekről Baráth Marietta beszélt a Naplónak; megtudtuk, a csokoládé és a vanília még mindig elsőbbséget élvez a kínálatban, viszont a párok egyre jobban nyitnak a különleges ízek, például a sós karamella felé is.

Fotó: Baráth Marietta magánarchívuma

Az esküvői kiállítások időszakát éljük, amikor is a párok számtalan kínálat közül választhatnak, nemcsak a ruhák és a kiegészítők terén, hanem az esküvői torták ajánlatai közt is el lehet úszni. Számos íz, forma, emelet és díszítés, viszont az idei trendekről egy igazi szakértőt kérdeztünk.

Fotó: Baráth Marietta magánarchívuma

– A cukrászkodás lett életem egyik szerelme, mindegy volt, hogy nappal, éjszaka, hétköznap vagy hétvége, minden alkalommal ugyanolyan lelkesedéssel vetettem bele magam az újabb és újabb tortacsodák elkészítésébe – idézte fel Baráth Marietta, a Fancy Cakes And Desserts tulajdonosa, aki már nemcsak tortakülönlegességekkel és süteményekkel, hanem főzött, kézműves fagylaltokkal is foglalkozik.

„Célom megmutatni az embereknek, hogy egy torta nemcsak szép és egyedi, hanem finom is lehet.”

Nem kell lemondanunk az ízélményekről a forma miatt, legyen szó faragott, menyasszonyi vagy szülinapi tortáról. S szerencsére azt tapasztaljuk, hogy egyre többen mernek teret engedni a képzeletüknek, és extrémebbnél extrémebb kívánságokkal bombáznak bennünket! Készítettünk már Eiffel-tornyot, emberi fület, komodói sárkánygyíkot, rántott csirkeszárnyat, sőt még csótányt is! – emlékezett vissza a különleges kívánságokra Marietta.

Ízharmónia

A torták közé a legjobb, ha mindig főzöttkrém-alap kerül, s a gyümölcstorták is attól a legfinomabbak, ha igazi gyümölcsöt tartalmaznak, az aromákat, ízfokozókat, valamint térfogatnövelő szereket abszolút nem ajánlják.

Fotó: Baráth Marietta magánarchívuma

– A tapasztalataink azt mutatják, hogy a magyar ember gyomra a tradicionális ízvilág felé húz. Még mindig az egyik legkedveltebb alapíz a csokoládé, majd a vanília és a joghurtos gyümölcs, utóbbinál érdemes gyümölcshúsból megfőzni a krémet, amit igény szerint joghurttal, habtejszínnel vagy mascarponéval dúsítsunk – árulta el Baráth Marietta, viszont kiemelte, a bevállalósabbak kipróbálhatják a fehér csokoládés-mascarponés, a sós karamellás, a pisztáciás vagy a mogyorókrémes ízeket is.

„Különlegesebb ízek közé tartozik még a levendulás-fehér csokoládé, a mentás-málna vagy a bodzás-citrom. Utóbbi kettőt egy ifjú párnak köszönhetjük, aki a kóstoló során adta nekünk az ötletet”

– vallja a 31 éves Marietta.

Fontos a külső (is)

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma torta sem. – Egyre nagyobb teret nyernek az egyedi kinézetű, főleg a tengerentúlon már teret hódított torta­trendek, gondolok itt például a márványos vajkrémes burkolatú tortákra vagy a kekszalapú tortákra, a vintage stílusú esküvői tortákra, vagy a sokak által egyre kedveltebb csokoládécsorgatásos tortákra. Utóbbiaknál nemcsak a sütemény maga, hanem a csokoládé ganache is lehet bármilyen színű, de természetesen a díszítés mennyisége és milyensége a megrendelőn múlik – tudtuk meg Mariettától.

Hangsúlyozta: a marcipános bevonatú tortákról sem szabad elfeledkezni, s főleg itt gyerek- és faragott tortákra kell gondolni. Viszont az esküvői tortáknál megfigyelhető, hogy kezd háttérbe szorulni a marcipános burkolat, inkább a habos vagy a nude, azaz a pucér torta a keresettebb.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában