recepttel

2020.01.11. 20:00

Van élet a salátán túl, nem is akármilyen

Növényi alapanyagokból alkotunk ételeket tartós hőkezelés nélkül – magyarázta a nyersséf.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A karácsonyi nagy evések után mindig jólesik a szervezetünknek, ha hanyagoljuk a nehéz ételeket, s inkább a zöldségeket és a gyümölcsöket helyezzük előtérbe, de főleg a tányérunkra. Ebben a témában a cívisvárosi születésű Varga István nyersséf adott tanácsokat a Napló olvasóinak, sőt a nyerskonyha tévhiteiről is lerántotta a leplet.

Nem kell átállni

„A nyerskonyhának, más néven az enzimtáplálkozásnak a lényege: tartósan ne hőkezeljünk 42 Celsius-fok felett, hogy a zöldségekben és a gyümölcsökben természetesen jelen lévő enzimtartalom ne sérüljön. S meg is cáfolnám ezzel azt a városi legendát, miszerint a nyers ételeket hidegen fogyasztjuk. Lehet melegíteni, csak tartósan ne menjünk 40-45 Celsius-fok fölé”

– tisztázta Varga István. Hozzátette: a magyar társadalom tele van téveszmékkel, s ő kiemelkedő szakmai feladatának érzi többek között azt, hogy a nyers ételekhez köthető fogalmakat rendbe tegye. – Ha meghallják az emberek a fogalmat: nyerstáplálkozás, a többség úgy reagál, hogy nem tudna átállni. Ilyenkor meg szoktam kérdezni: miért kellene? Arról van szó, hogy ismerjük meg, kóstoljuk meg, s ha érdekel, tanuljuk meg, építsük be a hétköznapjainkba a nyers alapanyagokat. Sőt elég, ha csak annyit fog változni az étkezésünk, hogy reggelente egy zöld turmixszal indítjuk a napot. Az már nagyon sokat fog javítani a hangulatunkon, illetve az egészségügyi, szellemi és mentális állapotunkon is – mutatott rá István.

Szakember segítségével

A nyerskonyha a vegán vagy a vegetáriánus életmóddal köthető össze, mert növényi alapanyagokat használ. – Ez az étkezési forma igazából rétegtáplálkozás. Ismerek olyat, aki 100 százalékban ezt az étrendet követi, viszont már az is az egészséges életmód felé billenti a mérleget, ha beleépítjük a mindennapi étkezésünkbe a nyers ételeket, például tisztítókúra helyett vagy böjt előtt – tanácsolta István.

Azt nem javasolja, hogy drasztikusan változtassunk az étrendünkön egyik napról a másikra – ehhez szakember segítse kell.

Az effajta táplálkozásnál fontos figyelembe venni a személy korát, a fizikai aktivitását, sőt a nemét, a hangulati állapotát, valamint az életcélját. – Nagyon fontos, hogy az embernek legyen kitűzött célja. Például teljesen más táplálkozási formát kell végeznie egy nehézsúlyú bokszolónak vagy egy irodában dolgozó, szabadidejében jógázni járó személynek, más a kalóriaigény és a tápanyag-összetétel – figyelmeztetett a séf. Továbbá, mivel rosttal teli ételekről beszélünk, ezért nem is tudunk belőlük sokat enni. – A kalória mellé bevisszük a rostot, a vitamint, az enzimeket és az ásványi anyagokat is; teljesen más megenni 400 kalóriás, sima, kifőzött, fehér lisztes tésztát, mint ugyanannyi mennyiségű cukkinispagettit – tudtuk meg.

Fotó: Varga István magánarchívuma

Akár olajos magvakból

A séf elmondta, szokott hőkezelt ételeket készíteni, s ajánlja, hogy fuzionáljunk az ételek között, a táplálkozásban legyen hőkezelt és nyers étel is.

„Töltött káposzta, pizza, krémleves, torta és tejberizs – olajos magvakból is tudunk ilyen dolgokat készíteni.”

Sok esetben fermentálást, azaz savanyítást, erjesztést alkalmazunk – hangsúlyozta István, majd a Napló olvasóinak azt tanácsolta: télen is nézzenek szét a helyi piacon, s onnan vásároljanak. – Ebben a hideg időszakban idényzöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk: zellergumót, céklát, batátát és káposztát, valamint nem utolsósorban almát – javasolta.

ND

Recept: almás mákpitetorta

Hozzávalók

  • 60 dkg aszalt, magozott datolya (elkészítés előtt érdemes beáztatni langyos vízben)
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg darált mák
  • 3 darab alma
  • 1 db biocitrom
  • 1 kk. konyakliszt
  • Elkészítés

    A magozott, felpuhult datolyát, átnyomkodjuk, nehogy előforduljon benne mag, valamint így kevesebb nedvesség lesz benne, majd aprítógépbe tesszük, és pépesítjük. Ezután a datolyapép felét összekeverjük a kókuszreszelékkel, s masszává gyúrjuk, utána pedig sütőpapírral kibélelt tortaformába (18 centiméteres) belenyomkodjuk. A darált mákot a datolyapép kimaradt felével szintén összegyúrjuk, és a biocitrom héját kis lyukú reszelőn a masszához tesszük, s ezt az elegyet rányomkodjuk a korábban már tortaformába helyezett kókuszos alapra. Majd az almákat nagy lyukú reszelőn lereszeljük, s egy fél citrom levét rácsorgatjuk, hogy ne barnuljon meg. Konyaklisztet szórunk rá, elkeverjük, ami arra szolgál, hogy felszívja a nedvességet. Majd a masszák tetejére halmozzuk, elegyengetjük, s már fogyasztható is a megannyi rostból, enzimből, vitaminból s ásványi anyagból álló, 10-12 szeletes torta.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában