Debreceni Utazási Vásár

2020.01.24. 18:29

Tengerre vágyik az alföldi magyar

Csaknem száz kiállító várja az érdeklődőket a Kölcsey Központban megnyílt Debreceni Utazási Vásáron.

Fotó: Matey István

A látogatók által kitöltött kérdőívek alapján a legtöbb debreceni turista továbbra is olyan tengerparttal rendelkező országokba szeretne utazni, mint Törökország, Horvátország, vagy Bulgária. A belföldi utaknál pedig a töretlen kedvenc még mindig a Balaton – mondta dr. Dajnoki Krisztina vásármenedzser a Debreceni Utazási Vásár pénteki megnyitásakor. A szakember szerint utazási szokásainkat az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben a debreceni repülőtér kínálata befolyásolja.

Az utazási vásárokon hagyománynak számít, hogy valamelyik belföldi régió, vagy akár külföldi ország díszvendégként vesz részt. Az idén jubiláló, 30. ilyen rendezvényen most az itthon nagy népszerűségnek örvendő úti célt, a Balatont köszöntötték.

Fotó: Matey István

Virágzik a turisztika

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere a kiállítás megnyitóján elmondta: a turisztikai trendek az elmúlt harminc évben rengeteget változtak, hiszen jórészt már online foglalnak az emberek, de azért van még egy olyan réteg, aki a hagyományos kínálatra kíváncsi, és hasznát veszi az ilyen vásároknak. Hangsúlyozta: a cívisvárosban „érdemes a turisztikában gondolkozni”, ebbe az ágazatba befektetni. – Nagyon jó évet zárt az ágazat tavaly, az első hónap repülőtéri adatait tekintve pedig minden bizonnyal kiváló évet fogunk zárni ebben az esztendőben is. Az alpolgármester felhívta a figyelmet a nyáron nyitó új debreceni strandra, amely szerinte biztosan ikonikus épület lesz a környéken, várhatóan felkerül az utazni vágyók bakancslistájára – tette hozzá.

Széles Diána / Fotó: Matey István

Törökország, Lillafüred

Érdeklődtünk a látogatók között is, milyen úti célt választanak a legszívesebben, ha nyaralásra kerül a sor. Könnyű Fanni, aki a turisztikában szeretne elhelyezkedni, és éppen idegenvezetői szakon tanul elmondta: nagyon sok országban járt már, de most Törökországba készül újra elutazni. – Ez áll a legközelebb a szívemhez, és amellett hogy nagyon szép ország, pozitívak az emberek, és ez nagy hatással van rám – összegezte véleményét.

Bálintné Rácz Mária nyugdíjas úgy fogalmazott, hogy amióta egyedül él, csak egy magyarországi úti cél létezik a számára, ez pedig nem más, mint a festői környezettel rendelkező Lillafüred. – Minden évben itt töltök el néhány napot, hogy kipihenhessem magam – tette hozzá.

Díjazták a hűséget

A Debreceni Utazási Vásár életre hívása harminc évvel ezelőtt néhány utazási irodának volt köszönhető. Most is akadnak olyan kiállítók, akik ezalatt mindvégig jelen voltak a rendezvényen. Az egyik ilyen cég képviselőjének, Vajda Annának, az Ibusz Utazási Iroda igazgatójának ebből az alkalomból Hűség-díjat adott át Széles Diána alpolgármester.

A vasárnap estig tartó Debreceni Utazási Vásár kísérőrendezvénye a Natural Expo, ahol a szépséggel, egészséggel foglalkozó kiállítók jelentek meg.

GyT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában