állatkerti bébibumm

2020.01.12. 20:00

Rajta van a tojáshéj a fenekükön

A mondás ezúttal szó szerint is megállja a helyét, hiszen a debreceni állatkertben tavaly a legifjabb emlősökön túl tollasok és hüllők sokasága látott napvilágot.

Az intézmény júliusban bemutatott aráinak tehát nemcsak a szárnya, de még „a füle is zöld”. Utóbbi állítás sok kis patásra is érvényes, akik szintén a 2019-es évben szippantották be először a Nagyerdő friss levegőjét. Közülük az első nagy meglepetést az a recés zsiráfbébi okozta, aki februárban figyelemre méltó, 175 centis magassággal érkezett a világra. Két év kihagyás után így ismét gyermekáldásnak örülhetett a zsiráf család. Márciusban a mókás, ám olykor szemtelen emlősök, a gyűrűsfarkú makik háznépe is bővült három aprósággal. A húsvét sztárja az áprilisban született wallisi feketeorrú bárány volt. A különleges fajtájú aprócska juh bohókás külsejével azonnal belopta magát a látogatók szívébe, ám nem sokáig tarthatta meg az állatkert legifjabb lakója címet, hiszen májusban már egy tarka lámacsikó érkezéséről zenghettünk újabb örömhírt. Ekkortájt derült rá fény, hogy az egyik Benett-kenguru erszénye is rejteget egy új lakót, akit egy ideig csak ritkán láthatott a nagyérdemű.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a lámák otthon érzik magukat a cívisváros tüdejében, minthogy június elején megérkezett a következő utód, aki már világrajövetelével is páratlan élményben részesítette a látogatókat, hiszen a szemük láttára született. Az utolsó tavaszi hónap végén nem kevesebb mint egy tucat virgonc minnesotai törpemalac folytatta a sort, ekkor már biztosan látszott, hogy 2019 a bébibumm éve lesz a Debreceni Állatkert történetében. Ritka jövevény okozott további izgalmakat a nyár elején egy játékos jávorantilop borjú személyében, a későbbiek során pedig egy júliusi szamárcsikó egészségének örvendezhettünk. Tavaly a zászlósfarkú kolobuszok is gyermekvállalásra adták a fejüket, a legmelegebb hónapban így héttagúra bővült a család, amely azonnal féltő gondoskodásába vette a hófehér bundás újszülöttet. Alaposan kimaxolta a cukiságfaktort egy mosómedvekölyök nyár közepén, tovább gyarapítva az ország legnépesebb állományát. Az arák sem hagytak fel a létszámbővítéssel, szeptemberben kikelt három sárga-kék tollazatú fióka, hogy tovább fokozza a madárlármát. Hamar hatalmába kerítette rajongóit az októberi születésű tapírlány, Melitta is, aki csíkos bundájával és érdeklődő tekintetével kétség kívül az állatkert egyik legbájosabb teremténye. A hüllők háza táján sem volt eseménytelen az esztendő, a gabonasiklók felől júliusban kaptuk a gólyahírt, a nyár utolsó havában egy nőstény toke gekkó rakott tojásokat, míg novemberben egy szemet gyönyörködtető madagaszkári nappali gekkó kicsinyei bújtak ki a tojásból.

Komoly létszámmal bővült tehát a nagyerdei állatkert népessége, ezzel hozzájárulva a fajvédelem nemes küldetéséhez. Kívánunk hasonló örömöket a 2020-as évre is!

Impozáns ifjakkal gazdagodott az arák családja | Fotó: debreceni állatkert
Szemtől szemben | Fotó: Matey István
Édes teher a gondozó vállán | Fotó: Matey István
A kolobusz család tavalyi sarja
Malacka(valkád). | Fotó: Matey István/archív
Lunda és Samu szeme fénye, Melitta | Fotó: Molnár Péter
Botond, a játékos szamárcsikó | Fotó: Kiss Annamarie
Olvasztja a szíveket | Fotó: Matey István
Sudárnak született | Fotó: Matey István
Csöppnyi, ám feltűnő szépség | Fotó: debreceni állatkert
Zsebibaba jelenthet | Fotó: Matey István
A jávorantilop üzeni, ne fotózzák profilból! | Fotó: Matey István
Csimpaszkodásból jelesre vizsgáztak a gyűrűsfarkú makibébik | Fotó: Molnár Péter
A világ egyik legkedveltebb juhfajtája Svájcból származik | Fotó: Molnár Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában