utazás

2020.01.26. 12:17

Nem kétség, Milánó a divat fővárosa

Az olasz várost csak ajánlani tudják annak, aki szeret kirándulni, imádja a látnivalókat.

Fotó: Szűcs Enikő magánarchívuma

Kevés olyan ember van, aki a mindennapi mókuskereket ne hagyná maga mögött néhány napra. A tanulás, a munka és a stressz sokszor leszívja az energiánkat, ezért – akárhány évesek is legyünk – kell egy kis feltöltődés, amit egy belföldi, külföldi kirándulás bármikor megadhat. Szűcs Enikő és párja, Morvai Attila számára nem volt betervezve egy külföldi utazás, azonban egy baráti összejövetel keretében felvetették: miért is ne? Rátaláltak egy nagyon jó lehetőségre, pár ezer forintból Debrecenből egészen Milánóig repültek, ahol néhány csodálatos, felejthetetlen napot tölthettek el közösen. A huszonöt éves fiatal nő mindig is szeretett volna eljutni Milánóba, Caorleban már beleszippanthatott az olasz levegőbe, de egyértelműen bakancslistáján volt, hogy a milánói dómot testközelből láthassa – kezdte az élménybeszámolót.

Első repülés

Enikő és Attila két nagyon jó barátjukkal, Filep Dorina Rékával és dr. Szabó Dáviddal vágtak neki az emlékezetes kalandnak, négy napot tölthettek el a világvárosban, ahova már az odaút is nagyon izgalmas volt. – A szállásokat kutatva az volt az első és legfontosabb számunkra, hogy a központtól ne nagyon legyünk távol, viszont az árak se nagyon legyenek elrugaszkodottak. Párommal mindketten először utaztunk repülővel, borzasztóan izgultam, de persze közben nagyon vártam a repülést. A felszállásnál éreztem egy kis émelygést, szédülést, de utána hamar megszoktam, a visszaútnál szinte rátapadtam az ablakra és csodáltam a kilátást, de azért ne rohanjunk ennyire előre... – fűzte hozzá mosollyal az arcán.

Fotó: Szűcs Enikő magánarchívuma

Csodálatos környék

Az alapos utánajárás meghozta a várt eredményt, a szállás ugyanolyan szuper volt, mit a képeken. A baráti társaság igazán elégedett volt, maximális felszereltség, fiatalos környezet fogadta őket. Enikőnek különösen tetszett, hogy nemcsak a szálláson, hanem mindenhol, „még” egy gyors­étteremben is szelektíven gyűjtik a szemetet. – Airbnb (saját lakás kiadása rövidebb, hosszabb időtartamra) lakást vettünk ki, így a tulajdonosok csak átadták a kulcsot, miután bemutatták a lakást, aztán nem is találkoztunk senkivel. Szuper volt az idő, a társaság, szinte az egész kintlétünk alatt kirándultunk, pihentünk, élveztük az olasz kultúrát. Előre megterveztünk minden napot, tudtuk, hogy mit szeretnénk megnézni. Első este leültünk és felírtuk azokat a helyeket, amiket mindenképpen látni szeretnénk. Ami nagyon fontos, aki Milánóba tervezi a következő útját, az számoljon azzal, hogy egyes nevezetességek között akadnak hosszabb utak, így elengedhetetlen a helyi, néhány napos bérlet. Első nap természetesen ellátogattunk a dómhoz, ami nem csak a képeken csodálatos, a környék és maga az épület is lélegzetelállító. Percekig csak álltunk és néztük az építményt, a környéket és az embereket, akik szinte egytől egyig mosollyal az arcukon úgy sétáltak a macskaköveken, mintha „felhőkön lépdelnének” – mondta.

Fotó: Szűcs Enikő magánarchívuma

Divatházak, üzletek

– A dómhoz közel található fedett passzázs a dóm teret, a Piazza del Duómot, a Piazza della Scallával köti össze, ahol egy másik híres látványosság, a Teatro alla Scala található. A Galleria önmagában is káprázatos látnivalónak számít, végigsétálni is élmény volt, luxusdivatházak és üzletek váltják egymást. Nem szabad kihagyni a Castello Sforzesco-t, a Sforza-várat, amely Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. Ellátogattunk a Naviglio di Grande csatornához, melynek a környékén bárok, fagylaltozók, kávézók színesítették az egyébként is fantasztikus vidéket. Egy teljes napot szántunk a Comoi-tóra, amit nem bántunk meg, vonattal utaztunk át Comóba, ahol valóban csak gyönyörködni lehetett a helyben. Silóval felmentünk a Brunate hegyre, ahonnan lélegzetelállító kilátás fogadott mindannyiunkat. Kalandosra sikeredett a nap, nem gondoltuk, hogy a hegyen fogjuk tölteni a napunk 80 százalékát, ugyanis felmenni egyszerű, de lejönni nem mondhatnám könnyűnek, rengeteg turista volt úton, így nagyon figyelni kellett – tette hozzá.

Fenséges pizza

A debreceni baráti társaság igyekezett minden helyi specialitást megkóstolni, ki nem hagyták volna a pizzát és a carbonara spagettit. Első nap máris kipróbálták a milánói pizzát, ami annyira ízlett a fiataloknak, hogy másnap is odavezetett az útjuk.

– A kiszolgálással és az ízekkel is meg voltunk elégedve, nem csalódtunk, süteményekben már nem annyira erősek, de az is lehet, hogy nem a legjobb helyre tértünk be – mondta.

– Nagyon kedvesek a helyiek, isteni kávét ittunk egy minikávézóban, azt éreztük, minta egy apró faluba csöppentünk volna a város szélén. A helyiken érezhető a tipikus olasz mentalitás, maximálisan követik a divatot, abszolút ki lehet jelenteni: Milánó a divat fővárosa. Személy szerint nincs olyan ember, akit lebeszélnék egy milánói útról, egy biztos, ha valóban minden nevezetességet, kulturális helyet, látnivalót szeretnénk feltérképezni, akkor ne egy-két napra utazzunk el. Aki szeret városnéző körútra menni, sétálgatni, gyönyörű nevezetességeket látni, annak mindenképpen ajánlatos Milánóba elutazni – mondta végül. Nagy Emese

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában