az év madara

2020.01.28. 16:18

Mesés égi vándorunk közeli ismerősünk lehet

Leggyakoribb hazai bagolyfajunk „uralja” az idei évet.

Az erdei fülesbagoly lett a 2020-as év madara

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nemcsak színe vagy épp mottója van egy adott évnek, hanem madara is: 2020-é például az erdei fülesbagoly. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a különböző fajok vagy madárcsoportok és azok élőhelyeinek védelmére szeretné felhívni a társadalom figyelmét a kezdeményezéssel immáron négy évtizede. A tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarát három faj közül választotta: az erdei fülesbagoly, a füleskuvik és az uráli bagoly mellett lehetett voksolni.

A dr. Bubót idéző, csodálatos madár hazánk leg­gyakoribb bagolyfaja. Közepes termetű, álcázó mintás tollazatú, tollfülű; szárnya hosszú és keskeny, röpte csapongó. Ragadozó életmódot folytató faj, fő táplálékát kis rágcsálók képezik, azonban helyenként és időszakonként jelentős lehet énekesmadár-zsákmányolása is. Leg­gyakrabban mezei pockot, erdeiegér-fajokat és házi egeret fogyaszt.

A telet sokszor településekre húzódva, leggyakrabban örökzöldeken vészeli át. Egy-egy fenyőn nemritkán több tucat egyed is „nappalozik”, a sötétedést követően pedig vadászatra indulnak. Az erdei fülesbaglyok Európában, Ázsiában, Északnyugat-Afrikában és Észak-Amerikában egyaránt költenek, s a világállomány mintegy 28 százaléka él Európában. Hazai állománya 6,5-12 ezer pár közé becsülhető.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában