Varázslatos hobbi

2019.11.20. 07:00

Ásványokból készít mesés ékszereket

Rádiós, édesanya és ékszerkészítő is egyben. Na de mégis hogyan?

Fotó: Buzás Borbála

A rádiózás az első számú nagy szerelem, szenvedély, azt tényleg nagyon szeretem. Örülök annak, hogy azon ritka fiatalok közé tartozom, akik abban dolgoznak, amit szeretnek, tanulnak. E mellé jött most nyár végén a PaBor ötlete, ami egy önmegvalósítás, és teljesen észrevétlenül szivárgott be az életembe – mondta el a Naplónak Buzás Borbála, akivel varázslatos hobbijáról, az ékszerkészítésről beszélgettünk. Nem ám akármilyen ékességek azonban ezek, hiszen fő alapanyagukat az ásványok alkotják.

Rádiós évek

Ékszerkészítőnk békéscsabai származású, azonban évek óta Debrecenben él férjével, akit itt ismert meg, illetve három és fél éves kislányával, Borókával. A Tanítóképző Főiskolán tanult tanító-kommunikáció szakon, rádiós szakirányon, s már ez idő alatt elkezdett a rádióban dolgozni. A Magyar Rádió munkatársa volt több mint három évig, majd Bölcskei Gusztáv püspöknek, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem professzorának megkeresésére a Tiszántúli Református Egyházkerülethez került sajtóreferensként. Jelenleg az Európa Rádió munkatársa.

Fotó: Buzás Borbála

A kezdetek kezdetén

Minden tavaly nyáron kezdődött, amikor sógornőjétől kapott egy karkötőt, ásványokból. Együtt kezdtek el utána olvasni, Bori azonban más irányt vett, hiszen nem csak karkötőkben, hanem egyéb ékszerekben, brossokban vagy ajándéktárgyakban is elkezdett gondolkodni. Hobbiját a tág család is támogatja.

– Folyamatos önképzéssel jár. A férjem nagyon sokat segít abban is, hogy könyveket vásárol nekem, és így esténként a regényeket felváltották az ilyen típusú könyvek. Ezeket olvasgatom, hogy hol lehet fellelni a különböző ásványokat, hogy melyik kő mennyire ritka. Igyekszem minél több tudást magamba szívni.

Az ásványok páratlansága

De mitől különlegesek az egyszeri ember számára a „csak” színes kövek? Elsősorban szépek, emellett pedig természetes hatásúak is. – Nem lehet két egyformát alkotni. Hiába kérnek ugyanolyan ásványokból például egy gyűrűt, az nem lesz az előzővel megegyező. Minden ásványnak más-más formája van. Emiatt is tartom őket különlegesnek – fejtette ki.

Fotó: Buzás Borbála

Az ásványok tekintetében legtöbbünk első gondolata az ékszer, Bori azonban másban is gondolkodik: ajándéktárgyakat is készít, teamécseseket, képkereteket, kulcstartókat. Rengeteg ötlete van még a jövőre vonatkozóan azok számára, akik ugyan szeretik az ásványokat, de nem szívesen hordják ékszerként.

Közös munka

„Szeretem ha a megrendelő választja ki, hogy melyik ásvány legyen az, amiből elkészítem az adott tárgyat. Hiszen ő tudja, hogy neki mire van szüksége, mi az, ami hozzá közel áll, vagy melyik milyen érzést vált ki belőle.”

Közös munka, együtt találják ki az ékszert. Úgy véli, alapból megadja az egyediséget az, hogy nem egyformák az ásványok, így nem lesz két egyforma karkötő sem. Attól viszont még különlegesebb, ha a vevő dönti el, hogy hogy nézzen ki az adott tárgy, és nem egy másik, már meglévő alapján választ.

Léteznek trendek?

Mivel többségében nők a megrendelői, így örök kedvenc az áttetsző hegyikristály és a rózsaszín színben pompázó rózsakvarc. Ezek nőies, finom ásványok. Majdnem mindig visszaköszönnek, ha máskor nem, akkor kiegészítőként. Mivel rengeteg féle van, és mai napig fedeznek fel újakat, az ásványok palettája folyamatosan bővül.

Fotó: Buzás Borbála

Ajándék bárkinek

A férfiakról se feledkezzünk meg! Ugyan őket főleg a hölgyek lepik meg effélékkel, jól illik hozzájuk a gömb formájú lávakő, vagy a zöld, fekete, barna színűek is.

A kisebbek számára is ideális választás lehet. Bori tesztalanya a kislánya volt. Hároméves kor alatt nem ajánlatos ilyen ékszereket adni gyermekeknek, azonban az idősebbek esetén készített már anya-lánya vagy családi karkötőt is. Arra is van mód, hogy a gyermekek saját maguknak válasszák ki, milyen kis ékszert is szeretnének.

És miért pont PaBor? Az ékszerkészítő erre is megadta a választ. – A lányom nevéből ered. Papp Borókának hívják, minden innen indult. Ez végül is egy kicsit neki is, miatta is, érte is szól – mondta végül.

Laszkács Denise

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában