Pán Péter-szindróma

2019.11.17. 14:47

A házasságkötések és a gyerekvállalás időpontja is kitolódott

Gyakran a kényelmi szempontok marasztalnak a szülői házban.

Fotó: Illusztráció, Shutterstock

A pszichológiában gyakran használják azt a szemléletes kifejezést (nem szakszóról van szó), hogy Pán Péter-szindróma, azokra, akik már felnőttek, de mégsem képesek felnőtt módon élni, gondolkodni, viselkedni, tudhattuk meg dr. Szemán-Nagy Anitától, a Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézet Klinikai és Személyiségpszichológiai Tanszék oktatójától.

– A huszonéves generáció tagjai gyakran kényelmi szempontok alapján maradnak a szülői házban, hiszen így a fizetésük nagy részét önmagukra, szórakozásra költhetik. Gyakran a háztartási teendők alól is mentesülnek így. Az élet több területén is jellemző, hogy nem vállalnak felelősséget. A családalapítás is kitolódik ilyenkor, hiszen a fiatal sokáig keresgél, azzal a meggyőződéssel, hogy még ráér. Ez a jelenség harmincéves kor felett (kifejezetten jellemző ez a nők körében a gyerekvállalás miatt) lázas partnerkeresésbe mehet át, hiszen olyan partnert akarnak szinte azonnal, aki párnak és szülőtársnak is ideális. De egymás megismeréséhez, az összecsiszolódáshoz idő kell – nyilatkozta a Naplónak.

Izgalmas életszakasz

Megeshet az is, hogy ha az érzelmi leválás nem történik meg, akkor a házasság, a stabil munka vagy akár a gyerekvállalás sem hozza el a felnőttséget. – Ilyen esetekben láthatjuk, hogy az immáron nagyszülők nem nagymama-, nagypapaszerepben vannak, hanem szülői szerepeket visznek, csak most már nemcsak a gyerekeik, hanem az unokáik mellett is. Azt azonban nem szabad elfelejteni, ha meg akarjuk érteni a folyamatot, hogy a társadalom sokat változott: ahogy nőtt a születéskor várható élettartam, úgy tolódtak ki az életkori határok is. Ha belegondolunk, 50 éve, ha valaki nem volt házas huszonöt évesen, már kérdezgették, hogy mikor akar férjhez menni, nősülni. Ma mind a házasságkötések időpontja, mind a gyerekvállalás kitolódott. Különösen érdekes jelenség az is, hogy a felnőttség gyakran nem vonzó. Ennek jeleit a hétköznapi beszélgetésekben is jól megfigyelhetjük. „Addig jó neked, amíg gyerek vagy”, „Majd ha felnősz, megtudod” – ezek nem pozitív üzenetek egy gyerek számára. Pedig a felnőttség – mint új életszakasz – szép és izgalmas része az életnek – hangsúlyozta.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában