egészség és bombatest

2019.10.15. 18:09

A fittségnek a hideg sem állhatja útját – Egy személyi edző tanácsai

A szervezetünk a hideg miatt a testhőmérséklet megtartásán dolgozik, ezáltal sokkal több kalóriát égetünk el.

Fotó: Szabó Tibor

„Szeretnék mindennap jobb lenni attól, aki tegnap voltam!”

– vallja Szabó Tibor, a 24 éves személyi edző. Arra kértük, adjon tanácsot, miként maradhatunk formában a hideg hónapokban is, és mire figyeljünk, ha télen is a szabadban edzenénk. Arról is beszélt, mit étkezzünk ilyenkor.

Nyáron sokkal több olyan embert lehet látni, akik eljárnak a városba vagy a természetbe futni, illetve a jó időben a kondiparkokban is sokkal többen edzenek. Aki továbbra is mozogni akar, viszont fázni sem szeretne, annál ezt a mozgásformát vagy a konditermi edzés váltja fel, vagy pedig otthon tartja formában magát.

Szabó Tibor elmondta, nem feltétlenül kell elmenni edzőterembe ahhoz, hogy formába hozzuk magunkat. – Gyakorlatilag minden izomcsoportra tudunk otthon is edzeni. Ha valakinek nincsenek nagyobb céljai, csupán mozogni szeretne kicsit, 30-40 perces edzésekkel is szép eredményeket tud elérni. A saját testsúlyos gyakorlatokat bárhol el tudjuk végezni, és nagyon hatásosak, rengeteg variációja van egy-egy feladatnak, melyek tudnak nagyon nehezek is lenni, például kézállásból nyomás vagy egylábas guggolás – sorolta a debreceni személyi edző, kiemelve: ezek közül a legfontosabbak a guggolás és annak variációi: kitörés, tolódzkodás, valamint a fekvőtámasz különböző fajtái, a lábemelések és a has­prések. – Az otthoni edzéseket ki lehet egészíteni különböző eszközökkel, teszem azt, kézi súlyzókkal, illetve gumiszalagokkal – tanácsolta.

– Évekig kondiparkban edzettem télen-nyáron egyaránt. Tapasztalatból tudom, hogy a nagyon hideg vagy a túl meleg időjárás egy kondiparki edzésen negatívan befolyásolja a teljesítményünket. Ha hideg van, rétegesen fel kell öltöznünk, mely szintén akadályozhat minket egy-egy mozgásformában – osztotta meg a Naplóval Tibi. Mindemellett számos pozitívumot sorolt fel, miért is jó télen edzeni. – A szervezetünk a hideg miatt a testhőmérséklet megtartásán dolgozik, ezáltal sokkal több kalóriát égetünk el. A szívnek a hideg levegő miatt gyorsabban kell a testbe a vért eljuttatni, így a szívizom erősödik. Eleinte nehéz rávenni magunkat arra, hogy egy hideg, téli napon szabadtéri edzést válasszunk, viszont idővel már nem jelent majd gondot, a hideget is jobban fogjuk tűrni. Nem utolsósorban, ha télen futásra adjuk a fejünket, a látvány olykor sok szempontból is kárpótol – hangsúlyozta a fiatal edző.

Egy meleg fürdő

Annak, aki a téli időszakban szeretne elkezdeni mozogni, Tibi azt javasolja, hogy fokozatosan szoktassa hozzá a szervezetét a hideg időhöz. Eleinte rövidebb távokat fusson, s az edzés se legyen túl hosszú. – Fontos a szabadtéri mozgás előtt a legalább 15-20 perces bemelegítés. Edzés közben lehetőleg orron át lélegezzünk, vagy szánk eltakarásával védekezzünk a hideg levegő belégzése ellen. Mindemellett fogyasszunk elegendő folyadékot. Edzés után pedig egy jó meleg fürdő szintén hozzájárul egészségünk megtartásához – mondta.

Útkeresés

Motivációt meríteni a kezdetekkor a legnehezebb. – Mindenki azonnal akar mindent, s ha rövid időn belül nem látja a változást és elkeseredik, elkezdi a kifogásokat keresni, hogy miért is nem folytatja tovább az edzést. Egy hét kőkemény izzadás után már sokan azt várják, hogy testépítő formájuk legyen, viszont sajnos ez nem így működik – fogalmazott Tibi. Majd hozzátette, kitartó és kemény munkával lehet a legtöbb és a leglátványosabb fejlődést elérni.

Mi kerüljön a tányérra, hogy ne hízzunk el?

A recept egyszerű: ha valaki több kalóriát visz be, hízni fog, ha kevesebbet, akkor fogyni.

– Ha valaki csupán nem akar elhízni, akkor nincs túl nehéz dolga. Azt javaslom, próbáljon meg mindenki napi 4-5 alkalommal enni, kerülje a fehér lisztet és a cukrokat. Szénhidrátot inkább reggel, illetve edzés után egyen, s a nap folyamán fogyasszon belőle minél kevesebbet. Próbáljon meg minél több magas fehérjetartalmú ételt fogyasztani. Természetesen lehet „csalni” is. Mértékkel ugyan, de a megfelelő testmozgás mellett hetente legfeljebb kétszer lehet fogyasztani édességeket is – ismerhettük meg a személyi edzőtől a szigorú diéta alapjait. Hozzátette, a lehetőségekhez mérten együnk sok zöldséget, valamint sovány húsokat, illetve tojást és tejtermékeket. – A gyümölcsök is fontosak a vitaminbevitel szempontjából, viszont függetlenül attól, hogy télen kevesebbet eszünk belőlük, egészségünk megtartása érdekében ezek mellé javaslok valamilyen multivitamin-készítményt, de legalább C-, illetve D-vitamin fogyasztását – hangsúlyozta Szabó Tibor.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában