agresszívan terjed

2019.10.01. 08:00

A bárányhimlőn most már nem kell „átesni”

Idén szeptembertől kötelező ellene a védő­oltás.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A 2018. augusztus után születetteknek a bárányhimlő elleni védettség kialakulásához két oltásra van szükség, amit a házi gyermekorvosnál kapnak meg. Az elsőt idén szeptember elseje után már a 13 hónapos életkort betöltött gyerekek megkapják, így szeptember–október–novemberben mintegy 24 ezer gyermeket oltanak be, majd decemberben 16 hónapos korban további 16 ezren kapják meg a vakcinát. – A kötelező védőoltás rendelkezésre áll, az oltóanyag már augusztusban az orvosoknál volt – közölte az elmúlt héten a megbízott országos tiszti főorvos. Müller Cecília elmondta, évente 28 és 52 ezer között van a bárányhimlős megbetegedések száma, tehát indokolt volt a kötelező oltási rendbe emelni a vakcinát. A szakmai álláspont szerint a legjobb, ha a lehető legkorábbi életkorban kapják meg a gyerekek a védettséget.

Mint azt a debreceni Nap Patika gyógyszerészétől megtudtuk, választható formában eddig is volt oltóanyag, minden gyógyszertárban lehet kapni, csak azért fizetni kell. – Két oltóanyagot lehet a patikákban megvásárolni, s ezek 12 hónapos kortól serdülőkorig adhatók be. Vénykötelesek, s több ezer forint a beszerzési áruk – hallhattuk dr. Ungvári Józseftől. Hozzátette, az aggódó szülőknek legtöbbször viszketéscsillapító krémeket szoktak ajánlani, melyek mentolt is tartalmaznak, viszont a szúnyogcsípésre használatos gél is tökéletes a helyi kezelésre.

Gyorsan, agresszívan terjed

A bárányhimlő nagyon könnyen járványt okoz a közösségekben, mert rendkívül gyorsan és agresszívan terjed: cseppfertőzéssel – köhögéssel, tüsszentéssel –, közös játékokkal vagy a beteggel mindössze 15-20 percet egy helyiségben töltve akár azonnal elkapható. Dr. Kiss János házi gyermekorvos lapunknak azt nyilatkozta, az ő körzetében évente változik a bárányhimlővírussal fertőződött gyermekek száma, tavaly ez a szám elérte a 150-et.

Tünetek

A tünetek először foltok formájában jelentkeznek a bőrön, majd hólyag alakul ki, s mikor már bepörkösödött, onnan már nem fertőz. – Először a fejen, a fül mögött, utána fokozatosan húzódva le a testre, majd a végtagokon jelennek meg legutoljára a pöttyök. Az utolsó, friss kiütéstől számítva öt nap múlva mehet közösségbe a kisgyerek. Ő már nem fogja továbbadni a vírust – tájékoztatott dr. Kiss János. Majd hangsúlyozta, még a kiütések előtt felszökhet a gyermek láza, de valakinél láztalanul zajlik le a megbetegedés. Nagyon ritkán, de felléphet agyi mellékhatás, ez bizonytalan járást és mozgást idéz elő.

Otthoni tanácsok

Jó hatású a napi többszöri szappanos vizes lemosás. Hosszú áztatás, fürdés nem javasolt, mert a hólyagok, pörkök felázhatnak, de a zuhanyzás feltétlen szükséges, ez a viszketést is csillapítja. A hólyagos bőrt nem szabad bekenni semmilyen krémmel vagy habbal! Így elkerülhetjük, hogy a bőrön élő baktériumok a szervezetbe jussanak és fertőzést okozzanak. A körmöket tartsuk tisztán és vágjuk rövidre. – Tüneti kezelésként a hintőport szoktam ajánlani a szülőknek, hiszen az hűsítő hatású, egyben szárít, és viszketés csökkentésére is kiváló lehet. Ha súlyossá válik a betegség, akkor vírus elleni szert szoktunk felírni – mondta a szakember.

ND

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában