Önismeret, párkapcsolat, család

2019.09.25. 18:28

Szeresd magad, és kijössz a pároddal is: új előadássorozat indult Debrecenben

A családalapítást, a gyermekvállalást ösztönző előadássorozat kezdődött a Református Kollégiumban.

Fotó: Molnár Péter

Együttműködési megállapodást írt alá a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány és a Debreceni Református Hittudományi Egyetem szerdán. Az alapítványt professzor dr. Kopp Mária 2009-ben azzal a céllal hozta létre, hogy a kívánt gyermekek megszülessenek, a fiatalok és a családok megfelelő társadalmi támogatást kapjanak a párkapcsolatokkal, a családalapítással, gyermekneveléssel összefüggő kérdésekben, problémákban. Az együttműködés célja a szellemi erőforrások koncentrált hasznosítása annak érdekében, hogy az egyetem családbarát munkahelyként még hatékonyabban tudja támogatni munkavállalóinak gyermekvállalását, illetve hallgatóiban a családbarát szemlélet kialakulását.

Fotó: Molnár Péter

Önismeret, párkapcsolat

Az alkalom egyben megnyitója is volt az Önismeret, párkapcsolat, család című előadássorozatnak, egyetemi kurzusnak, amelyet az alapítvány, a Hittudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem hirdetett meg a két intézmény hallgatóinak Család és Karrier címmel. Az előadások nyilvánosak, ingyenesek, és mindig a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Kölcsey Ferenc termében tartják azokat.

Jóban lenni önmagunkkal

A nyitóelőadást dr. Mihalec Gábor pár- és családterapeuta tartotta, Szeresd magad és kijössz a pároddal is címmel, melyről az előadó lapunknak elmondta: az önmagunkkal való jóban levés előfeltétele annak, hogy kapcsolati síkon jól tudjunk működni. – Sokszor dolgozom olyan fiatalokkal, a 30-as, 40-es korosztályhoz tartozókkal, akik az igazit keresik egyre reménytelenebbül. A közös munkában rendre oda jutunk, hogy nem a másikkal, a világgal, hanem vele, az önmagához való viszonyával van baj. Azzal, hogy igent tudjon mondani saját magára.

„Amikor sikerül ezeket az akadályokat elgördíteni, akkor egyszer csak bekukucskál az igazi az ablakon”

- jelentette ki a szakember.

Önértékelési paradoxon

Dr. Mihalec Gábor szerint az önmagunkkal rosszban levés mögött meghúzódhat például egy olyan gyermekkori trauma, amikor azt mondogatták az illetőnek a szülei, tanárai, hogy mihaszna, semmirevaló, soha semmi nem lesz belőled, fiam. Ez akár tudat alatt is beivódhatott, és előjön, amikor saját magát definiálja.

Fotó: Molnár Péter

– Aztán benne lehet a média, a közösségi média által meghatározott világ, ahol folyamatosan olyan kigyúrt férfiakat és olyan fotómodell nőket lehet látni, akik nem a valóságot, a nagy átlagot képviselik. Ezekből is olyan kép alakulhat ki az illetőben, hogy mivel nem ilyen vagyok, velem van baj, belőlem így nem lesz jó társ, így nem fogok kelleni senkinek sem – fogalmazott. Kiemelte: ebből egy olyan paradoxon is létrejöhet, hogy a társ engem elfogadna, de én önmagamat nem tudom jóváhagyni. Végül így a másik fél máshol keres magának új párt, egy olyat, aki értékeli saját magát.

A pár- és családterapeuta szerint ezekből a helyzetekből van úgy, hogy az illető saját magát is ki tudja mozdítani, de lehet, hogy szakember segítségét kell kérni. Úgy vélte, nem szabad mindig a saját negatívumainkkal, például azzal foglalkozni, hogy kevés a hajunk. Azt kell hangsúlyozni ami erős bennünk, például azt, hogy kellemes a személyiségem és jókat lehet velem beszélgetni. Erre kell a másik figyelmét irányítani. – Meg kell keresni azokat a dolgokat amiben erősek vagyunk, amelyek értéket képviselnek, amik tartást adnak.

„Olyan ember nincs, aki semmiben nem jó. Valamiben mindannyian jók vagyunk, de lehet, hogy még nem fedeztük fel”

– mondta.

A nemzeti narratíva áldozatai

Dr. Mihalec Gábor szerint társadalmi szinten is újra kell építeni gondolkodási mintáinkat is. Mi, magyarok úgy tarjuk magunkról, hogy búsulva vigadunk, pesszimisták vagyunk. A himnuszunkban is azt énekeljük, hogy a balsors bennünket régen tép. Vagyis a magyaroknak illik búskomornak lenni. – De biztos, hogy ezt a hagyományt akarjuk továbbvinni? Nem olyan dologról van esetleg szó, amit felülbírálhatunk a közös jó érdekében? Miért ne húzhatná ki magát végre a mi népünk, aki büszke lehet az eredményeire, aki emelt fővel járhat. Ezt újra is írhatjuk és át is fordíthatjuk a saját, személyes életünkre – magyarázta a pár- és családterapeuta.

OCs

Előadások és időpontok

A következő előadást Kathyné Mogyoróssy Anita tartja, Lelki bölcső címmel október 9-én. Aztán október 30-án Orvos-Tóth Noémi következik, aki Sorsunkban élő múlt címmel fog beszélni. November 13-án dr. Mézes Zsolt Vertikális kötéltánc, míg november 20-án dr. Balogh Klára Nem veszekszünk, hanem fejlődünk címmel szól az érdeklődőkhöz. Nagy Tamás november 27-én ad elő, aki Érzelmi karate: Sziszifusz néha sírva röhögne... címet választott. Őt december 4-én Sajtos Szilárd követi, aki Család és trauma címmel szól az összegyűltekhez. Az utolsó előadó dr. Kádár Annamária lesz az év 12. hónapjának 11. napján. Ő Önismeret + önbecsülés címmel fog beszélni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában