hogy később se legyen baj

2019.08.24. 14:15

Tegyünk gyermekünk mosolyáért!

Kisgyermekkorban is szükség van a rendszeres fogorvosi kontrollra.

Fotó: Dreamstime

A 8 éves gyerekek csaknem felének van fogszuvasodása – ismertette tapasztalatait dr. Nagy Anikó gyermek fogszakorvos.

Mint azt a szakembertől megtudtuk, a száj ápolását a baba születésekor el kell kezdeni, az első fogacskák megjelenésétől kezdve szükség van a fogmosásra. Fogkefét természetesen ekkor még nem használunk, helyette egy tiszta vizes pelenkával vagy gézlappal dörzsöljük át az ínyt, masszírozzuk meg azt, ez segít a fogak áttörésében, emellett enyhíti a fogzás következtében kialakuló viszkető, fájó érzést.

Szülői segítség

Fogkefét akkor érdemes használni, ha már foggal rendelkezik a kisgyerek, fogkrémet pedig, amikor már biztonsággal ki tudja azt köpni. – Az 1-2 éves kicsiknél a fogkrémből elég csak egy filmszerű réteget tenni a fogkefére, később 3–6 éves korban már egy borsónyival is lehet próbálkozni. A lényeg a mechanikus tisztítás, a fogkrém kevésbé fontos. A leghatásosabb módszer a személyes példamutatás, mossanak együtt fogat a szülővel, legyen játékos az ellenőrzés.

„A szakirodalom szerint 6 éves korig, amíg a gyerek nem tud lerajzolni egy szabályos kört, az önálló fogápolást sem hagyhatjuk rájuk. Éppen ezért jó, ha két fogkefét használunk, az egyikkel a csemete próbálkozik a fogmosással, a másikkal a szülő fejezze azt be”

– hangsúlyozta dr. Nagy Anikó, aki a helyes technikára is felhívta a figyelmet, miszerint válasszunk egy olyan pozíciót, ami kényelmes a szülőnek és a gyereknek egyaránt, majd mossuk végig minden negyedben az összes fog felszínét. – Jó volna, ha a fogközöket is tudnánk tisztítani fogselyemmel, de ez nehéz egy kisgyermeknél. A legideálisabb az volna, ha minden étkezés után legalább kiöblítenénk a gyermek száját, de ha megvan a napi két alapos fogmosás, már elégedettek lehetünk – fűzte hozzá.

Tévhitek

Dr. Nagy Anikó elmondta, a rendszeres fogorvosi kontrollra már kisgyermekkorban is szükség van: félévente a legjobb, de legalább évente érdemes ellátogatni egy szakemberhez. – Legyen csak 8 foga még annak a csöppségnek, egy gyermekfogorvos a vizsgálaton fényt deríthet arra, hogy nem megfelelő technikával mossák a csemete fogát. Lehetőség van átbeszélni és kijavítani a ­rossz szokásokat, ezzel hosszan megőrizvén az egészséges fogakat – jegyezte meg.

Tévhit, hogy a tejfogakkal azért nem kell foglalkozni, mert úgyis kiesnek. A szakember rámutatott, 6 évesen valóban kihullanak a frontfogak, a rágók azonban csak 11-12 éves korban. Ha egy szuvas környezetbe érkeznek az újak, azok is szuvassá válhatnak. – Gondoljunk csak a már 6 éves korban megjelenő első őrlő maradandó fogra (6-os fog), melynek a jó helyzete az egész rágásunk kulcsa. Egy szuvas tejfogakkal teli szájban 7-8 éves korára ez is lyukas lesz a gyermeknek. Szintén városi legenda, hogy a tejfog nem fájhat. A kezeletlen, beteg tejfog ugyanúgy begyulladhat, gennyesedhet, ami fájdalmat és lázat is okozhat a fiataloknál – nyomatékosította.

Visszaültethető

Általában 6–10 évesen éri a legtöbb baleset a gyereket, melynek sokszor következménye egy kiütött fog is. A szülőknek azonban nem kell nagyon megijedniük, ugyanis a maradandó fog visszaültethető. A fogat nedvesen tartva – lehetőleg nyálban vagy egy vizes zsebkendőben – minél hamarabb szakemberhez kell fordulni. – Az esetek egy részében, ha nagyon gyors a beavatkozás és ideálisak a körülmények, még akár vissza is ereződik a kiesett fog. Ha pedig hosszú idő telt el (több mint 24 óra), akkor a kézben elvégzett gyökérkezelés után visszaültethető a fog, majd néhány hetes sínezés után pár évig meg is maradhat. Ennek azért van jelentősége, mert a fogpótlás 17 éves korig nem végezhető. Ha valakinek hiányzik a nagymetszője, mert kiütötte, addig csak helyfenntartó fogszabályozó készülékkel tudják a helyet megőrizni, visszaültetéssel viszont időt nyerhetünk akár a fogpótlásig is – közölte a gyermek fogszakorvos.

Pálfi-Tóth Zoé

Tilos rögtön fogat mosni!

Gyümölcsevést, ivást – csakúgy, mint a hányást, felnőtteknél a feketekávé vagy vörösbor fogyasztását – követően a sav mindig kicsit megmarja a fogzománc felületét, ezután egyből fogat mosni kifejezetten káros, mivel az ilyen esetekből adódnak később a súlyos fogkopások. Az említett ételek és italok fogyasztását követően legalább fél-egy órát várni kell a száj­ápolással.

(A cikk fizetett linket tartalmaz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában