a hajápolás nagy dilemmája

2019.08.23. 19:07

Mosni vagy nem mosni; lehet, hogy manapság ez itt a kérdés?

Fotó: AFP

Hódít a világban az úgynevezett „no poo” és „low poo”, a „nemosshajat” és a „kevesetmosshajat” mozgalom. Képviselői hadat üzennek a kereskedelemben megszokott hajápolási szereknek, és – különböző mértékben – a hajmosást is zárójelbe teszik. A legelhivatottabbak egyáltalán nem tisztítják a fejüket, mások csak vízzel, megint mások különböző természetes anyagok mellé álltak. Az interneten kutakodva sok érdekes receptre bukkanhatunk, a rozsliszttől a tojáson keresztül a szódabikarbóna–almaecet kombinációig terjed a paletta – ez utóbbira a fáma szerint már egyes amerikai hajszalonok is áttértek. Egyre többen esküsznek a samponszappanra is. De mi a véleménye egy tapasztalt hajszobrásznak?

Márpedig kell

– Nem hagyható el a haj rendszeres mosása. Elsősorban a fejbőr zsírosodása miatt szükséges, de nem feledkezhetünk el a higiéniai, egészségügyi szempontokról sem – mutatott rá Nagy Attila Sámuel, egy kedvelt belvárosi szalon fodrásza.

Mint mondta, nem mindenkinek zsírosodik egyforma mértékben a haja. A szerencséseknek akár hetente egy hajmosás is elég lehet, mert csak ennyi idő után kezd látszani benne a szennyeződés. Ám vannak, akiknek naponta kell használniuk a sampont. Ennek persze lehetnek belső okai, például a pubertáskor, vagy ha gyulladásos góc van a szervezetben – jellemzően a fogak esetében szokott ez előfordulni –, és a hölgyeknél a pajzsmirigy téves működése okozhat túlzott zsírosodást. És van, amikor mi visszük túlzásba a dolgot.

Nagy Attila Sámuel szerint azonban muszáj mértékletesnek lenni; ha hozzászoktatjuk a hajunkat a sűrű mosáshoz, azzal mintegy felgyorsítjuk a fejbőr anyagcseréjét, megnő a faggyútermelés. Ez egy ördögi kör, minél többet mossuk, annál zsírosabb lesz, ezért még többet kell mosnunk...

„Akinek ilyen gondja van, annak azt javasoljuk, száraz­sampon használatával próbálja „kihúzni” egy pár napig, mindig tolja ki egy-két nappal a hajmosás időpontját. Így könnyebben visszaállhat az eredetihez hasonló egyensúly.”

– Rasztahajhoz természetesen volt már szerencsém. Az ilyen hajat viselők nem mosnak hajat, hiszen a rasztásodás éppen a faggyútermelés segítségével alakul ki, ez segíti a jellegzetes összecsomósodott fürtök létrejöttét. Hajvágáskor érdekes képet mutat, belül egy szívószálhoz hasonló faggyúréteg fut. Ennek a szagát sokan kellemetlennek érezhetik – fogalmazott a szakember, aki hozzátette, a hajmosást teljesen visszautasító mozgalom képviselőivel ritkán találkozik, és véleménye szerint ez nem is a helyes út. Még úgy sem, hogy ő maga mindig a kemikáliák használatának minimalizálását javasolja vendégeinek. Bár úgy látta, bizonyos mértékű öntisztulás valóban megfigyelhető hosszabb idő után, de a haj kellemetlen illatú lesz, és a látvány sem esztétikus. – Minél természetesebb anyagokat használunk, annál jobb. A szódabikarbóna–almaecet kombinációnak megfelelő a tisztító hatása, és kíméletes a fejbőrhöz. Ezt a módszert bátran ajánlom – hangzott Nagy Attila Sámuel tanácsa.

PtkI

(A cikk fizetett linket tartalmaz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában