Pár perc pszichológia

2019.06.30. 15:22

Vajon meddig leszek elég számára, el fog majd hagyni?

„A vonzó külsejű embereknek sokkal pozitívabb jellemvonásokat tulajdonítunk.”

Fotó: Dreamstime

Akik már megtapasztalták, azok tudják, hogy egy párkapcsolatban lévő értékeket úgy kell óvni, félteni, mint egy hímes tojást. Nem hiába mondják, hogy a lángot fenntartani sokkal nehezebb, mint előhozni, hiszen nagyon sok oldalról sebezhető egy kapcsolat. A legnagyobb fenyegetettséget talán az elvárások jelentik, amit már gyermekként is megtapasztalunk, viszont felnőttként minden irányból ránk talál. A munkahelyünkön folyamatosan helyt kell állnunk, ezért is igényeljük az otthoni nyugalmat, szeretet, amit számtalan fél nem kap meg a kedvesétől.

Együttérzés, kedvesség

Dr. Csörsz Ilona klinikai szakpszichológus úgy fogalmazott lapunknak, hogy a mindennapokban olyan mennyiségű elvárás zúdul ránk munkatársaink, főnökeink részéről, hogy a párkapcsolatainkban nyilván valami teljesen másra vágyunk: feltétel nélküli elfogadásra, megértésre és empátiára. – Ha mindezt nem kapjuk meg a társunktól, akkor próbáljunk meg önmagunk felé együttérzéssel, kedvességgel és elfogadással fordulni. Egy jól működő pszichoterápiás kapcsolat is valami hasonlót tud nyújtani a segítséget kérőnek, épp ebben rejlik egyik gyógyító hatása – kezdte a tájékoztatást.

Egészséges önértékelés

A szakember úgy véli, hogy a közösségi média hatalmas romboló munkát végez. Egy olyan alternatív valóságot teremt, ahol mindenki tökéletes. Legjobb smink, legjobb haj, legjobb beállítás, miközben a valóság nem ez. Tökéletlenek vagyunk, vannak hibáink, amelyeket nem szabad mindig negatívként elrendelni. – Egyre inkább úgy látom, a legjobb megoldás, hogy helyreálljon bennünk a rend, a médiaböjt. Érdemes kipróbálni, hogy legalább egy hétig nem nézzük ezeket a felületeket, sokan nem hiszik, de igenis felszabadító hatása lehet – hangsúlyozta, majd felhívta a figyelmet mindezek párkapcsolati következményeire.

Szexuális kibontakozás

Hajlamosak vagyunk irreális elvárásokat felállítani magunkkal szemben. Az el nem ért célkitűzések miatt elkeseredhetünk, akár a szexuális kibontakozásunkra is hatással lehet. Nem létezik olyan korosztály, amely ne szeretné, ha megdicsérik, viszont egy bizonyos kor felett ezek a pozitív jelzések elengedhetetlenek az egészséges önértékeléshez. – Az esetek jelentős részében azt tapasztalom, hogy a férjek egy-egy rosszalló megjegyzése után a nők „beindulnak” és megpróbálják visszahozni régi fényüket. Jobban figyelnek az öltözködésre, előkerül egy-egy rövidebb szoknya, egy magasabb sarkú cipő, új hajszín, edzőterem, tehát próbálják visszahódítani, kicsit féltékennyé tenni férjeiket – tette hozzá.

Vonzó külső

Bizonyára mindannyian egyetértünk azzal, hogy nem szabad csak a külsőségekre hagyatkozni, amikor véleményt alkotunk egymásról, viszont szó se róla, a külső sokszor a legtöbbet mondja el rólunk. Az elégedetlenségünk legtöbbször abból fakad, hogy másokhoz akarunk hasonlítani, azokhoz, akiknek a „tökéletes” életéből csak egy-egy fejezetet kapunk. – A vonzó külső mindenképpen számos előnnyel jár. Több szociálpszichológiai kísérlet szól amellett, hogy a vonzó külsejű embereknek sokkal pozitívabb jellemvonásokat tulajdonítunk, és azt is tudjuk, hogy egy-egy elismerő pillantás a másik nem részéről, milyen jó érzéssel tölti el az embert, legyen az fiatal vagy idősebb nő, de mindez a férfiak számára is énerősítő hatású. Bár az is igaz, hogy a kor előrehaladtával „egy bókból már két hónapig is elélek”, ahogy azt Mark Twain mondta. A külsőnkre adott negatív visszajelzés egy férfi szájából valóban romboló hatású, és ha ez gyakran ismétlődik, az valóban magával hozhatja, hogy kevésbé vonzó partnert választok magamnak – mondta.

Szabad döntéshozatal

A szakember szerint is nőtt a nők felé való elvárás, ugyanakkor ezért a gyengébbik nem is sokat tett. – A feminista mozgalmak igyekeztek egyfelől a nemek közti egyenjogúságot elérni, másfelől az is fontos eredményük, hogy a nemek között egy újfajta együttműködés alakulhatott ki. A nők tanulhatnak, diplomát szerezhetnek – nem volt ez mindig így – és ezzel újfajta karrierutak is megnyíltak előttük. A nők ma már szabadon eldönthetik, hogy milyen családmodellben szeretnének élni: egyedül vagy párban, gyermekkel vagy gyermektelenül – hangsúlyozta végül, majd hozzátette: „Az igazi nő „definícióját” csak egy férfi tudná megadni. Ahogy Karinthy Frigyes mondta:

„Ha egyedül vagyok egy szobában, akkor ember vagyok. Ha bejön egy nő, akkor férfi lettem. És annyira vagyok férfi, amennyire nő az, aki bejött a szobába.”

Nőként abban bízhatunk, hogy megtaláljuk azt a szelíd, nyugodt erővel bíró férfit, aki mellett igazi nőként érezhetünk és viselkedhetünk.”

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában