Éleslátás

2019.06.20. 15:10

Fókuszban a szemészet a debreceni konferencián

Az ápolás, a diagnosztika és a műtéti ellátás területeiről is tanácskoznak.

Fotó: Hajdu Ágnes

– Egy szakdolgozói konferencia mindig különleges. Akárhonnan nézünk a magyar egészségügyre, egy egészen nagy, viharos tengeren hánykolódó hajót látunk, mely mindennapos küzdelmekben próbál előre evickélni. Számos veszélyforrás van, amit a mindennapokat befolyásolja, melyek kezelésében kulcsfontosságú a szakdolgozó – ezekkel a szavakkal köszöntötte dr. Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének XII. Kongresszusán résztvevőket csütörtökön, a Kölcsey Központban. Hangsúlyozta, a szakdolgozók lényeges munkát folytatnak, és különösen fontos szerepet töltenek be egy olyan intézményben, mint a Debreceni Egyetem, mely oktatást is nyújt. Hiszen ezen munkatársak nélkül a graduális, posztgraduális és szakdolgozói képzés elképzelhetetlen lenne.

– Magas szintű beteggyógyító folyamat csak olyan körülmények között jöhet létre, ahol az emberek tisztelik egymást, transzparens viszonyok vannak, szabályok vannak lefektetve, melyek mentén az emberek elkezdik jól érezni magukat – fogalmazott a Klinikai Központ elnöke. Hozzátette: a szakdolgozói kongresszusok – bármely területen – lényeges szerepet töltenek be abban, hogy a magyar egészségügy jó irányba tartson.

Jelentős fejlődés

Dr. Lampé Zsolt, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója felidézte, ő maga is a Szemklinikán dolgozott. Elmondta, az elmúlt évtizedekben a szemészet rendkívül gyors és jelentős fejlődésen ment keresztül. Míg korábban egy műtétet követően akár két hétig is kórházban kellett tartózkodnia a betegnek, ma már az egynapos sebészeti beavatkozásoknak köszönhetően mindössze 1-2 órás benntartózkodás szükséges.

Elhangzott, a Debrecenben zajló konferencián mintegy 400-an vesznek részt, és a szakma jeles képviselői tartanak előadásokat. Az egyesület 2013-ban díjat alapított, mellyel azokat a kollégákat tüntetik ki, akik az egyesület érdekében tartós és kimagasló tevékenységet fejtettek ki. Ezt az elismerést Debrecenben is átadják.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában