Hasznos tippek

2019.05.22. 17:52

Az egészséges arcbőr titka

A megfelelő étrend nélkül nem érhetünk el jó eredményt.

Fotó: Pixabay

A legtöbb nő számára fontos, hogy ne csak belülről tündököljön, hanem a külseje is megnyerő legyen. Ha találkozunk valakivel, legelőször az arcát látjuk, éppen ezért nagyon fontos az arc megfelelő ápolása. De mi az, amit tehetünk? Kissné Éva kozmetikus szerint először azt kell tisztáznunk, mi az, amit kerülni kell.

– Mint ahogy táplálkozásunk során nem mindegy mit eszünk, az sem, mit kenünk magunkra. Fontos, hogy nézzük meg a termékek összetevőit (INCI-listát), s lehetőleg használjunk ellenőrzött bionatúrtermékeket – hangsúlyozta a szakember, aki szerint a kőolajszármazékokat (mineral oil, paraffin wax, petrolatum), az aluminiumszármazékokat (ammonium alum, ammonium fluoride, aluminium silicate), szintetikus illatanyagokat (amyl cinnamil, cinnamil alcohol, citral, eugenol), szintetikus szinezékeket (C.I. + hosszú számsor), káros szulfátokat (sodium lauryl sulfate), emulgealok (triethanol amine – TEA), parabén típusú tartósítószereket (metyl, etyl), formaldehid és egyéb tartósítószereket (EDTA, PEG, tetrasodium, sodium) érdemes elkerülni.

„Ezek az anyagok bőrön át felszívódnak, azonban a szervezet nehezen bontja le. Gátolják a bőr légzését, eltömítik a pórusokat, illetve irritálhatják a bőrt. Az említett anyagok emellett gyulladáskeltőek, allergizálhatnak, továbbá a hormonális egyensúlyt felborítják”

– sorolta káros hatásukat a kozmetikus.

Szép külső, szép belső!

Ahhoz, hogy ápolt legyen a bőrünk, először a belsőnket kell széppé varázsolni. Kissné Éva elmondta, első és legfontosabb az egészséges étrend, vagyis a szervezetet lúgosító sok zöldség és gyümölcs, a mértékletes húsfogyasztás, hiszen azt lassabban bontja le a szervezetünk, a megfelelő folyadékbevitel és a rendszeres testmozgás. Csak ezt követően tudjuk elérni, hogy a bőrünk szép legyen.

– Ápolása általában a tusolásban kimerül, melyhez a tusfürdők helyett sokkal inkább ajánlatos a – kisgyermekeknél használt – hidrofil vagy a szappan (a lanolintartalmúak allergizálhatnak), majd ha még időnk engedi, testápoló használata – tudtuk meg a szakembertől. A kozmetikus azt is elárulta, a nagy könyv szerint miként kellene naponta az arcunkat tisztítania: először arctejjel eltávolítjuk a szennyeződéseket és a sminket, azután arctonikkal felfrissítjük, tonizáljuk bőrünket, majd felkenjünk az arckrémet. Kéthetente egyszer arcradírt is használhatunk, gyakrabban nem érdemes, mivel a túl sűrű radírozás sem tesz jót a bőrnek. Ha van egy kis énidőnk, zöldségekből és gyümölcsökből készíthetünk arcpakolást, mely szintén hozzájárul a szép külsőhöz. Idő hiányában reggel tonik, arckrém, este arctej, s krémezés. – Arcra soha ne használjunk sampont vagy tusfürdőt! – nyomatékosította Kissné Éva, hozzátéve: fontos, hogy nyáron védjük a bőrünket a napfénytől naptejjel, az arcunkat pedig az arra megfelelő fényvédővel.

PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában