Kifürkészhetetlen utakon

2021.06.30. 11:42

Elhagyja Hajdú-Bihart a TikTok kedvence, Kiss Zsolt atya

Püspökladány után az ausztráliai Melbourne-­ben fog szolgálatot teljesíteni az elhivatott plébános.

Kiss Zsolt atya igen tevékeny a közösségi médiában, százezernél is többen követik | Fotó: Napló-archív

Fotó: KOVÁCS PÉTER

Kiss Zsolt atya, Püspökladány római katolikus plébánosa nagy fába vágja a fejszéjét, de úgy is nézhetjük, hogy új kalandok nyomán halad majd. A Jóisten útjai – ebből is látszik – kifürkészhetetlenek. A melbourne-i magyarok lelkipásztora lesz vélhetően ez év augusztusában. – Még novemberben láttam meg, hogy az ott szolgálatot teljesítő atya hazautazik – mondta el a Hajdú-bihari Naplónak a plébános, majd hozzátette: úgy érzi, van benne elég potenciál ahhoz, hogy jól lássa el szolgálatát, mely ugyan nem lesz könnyű, de ő nagyon szereti a kihívásokat. A korábban a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye több településén is szolgáló pap elmondta, hogy ráadásul ennél fiatalabb már nem lesz, úgyhogy most kell belevágnia egy ilyen új felfedezésbe, lehet, hogy az utolsó esélyei közé tartozik ez. – Nehéz elképzelni az idegenbe szakadt magyar hívők lelkivilágát, akiknek jelenleg „csak” templomuk van, és egy zenekar hozzá, de magyar papjuk nincs – mondta. Ő pedig vállalta az ottani szolgálatot, mely annyiból mindenképpen nehezebb, hogy merőben más lesz, mint itthon. Mert ott például a gyermekek bármiféle hitbéli oktatásához külön engedély is szükséges, iskolai kereteken belül nem ismert a hitoktatás – mondta.

Kiss Zsolt atya igen tevékeny a közösségi médiában, százezernél is többen követik | Fotó: Napló-archív

A bakancslista kész!

A plébános elmondta, hogy Palánki Ferenc, a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye püspöke készséggel állt a kéréséhez, s már csak az érsekségi vízumra vár, és utána indulhat a kalandja. – Mindent le szeretnék itthon nullázni, teljesen új életet akarok kezdeni odakint. A korábban ott szolgáló atyák elmondták, hogy felejtsek el mindent, amit itt már gyakorlatból csinálok. Ott minden egészen másként működik, tulajdonképpen az egész hit­élet – mondta el Zsolt atya. Arra a kérdésre, hogy nem fél-e a honvágytól, ekképp válaszolt: – Melbourne egy Pest megye méretű város, csak lesz benne egy lángossütő valahol. A viccet félretéve, sok mindent elterveztem a kinti élettel kapcsolatban. Nem akartam sztár lenni egyik médiafelületen sem, mégis sikerült megszólítani 114 ezer követőt. Szeretnék majd feltenni rövid videókat, továbbra is szólni szeretnék a hallgatóimhoz. Készítek bakancslistát is, melyet talán végig tudok járni majd a kinti szolgálat alatt – sorolta Püspökladány leköszönő plébánosa.

Kiss Zsolt atya megbízatása öt évre szól, de nem marad üresen a püspökladányi plébánia sem, hiszen a település kap egy fiatal, agilis, lelkes plébánost Markovics Balázs atya személyében.

Palánki István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában