videóval

2020.11.16. 14:22

Milyen lehetett egy mezopotámiai rapszám?

Elek Péter gitározik, énekel, rappel és táncol is a Zenebu@ikban.

Fotó: Elek Péter-archív

A debreceni származású Elek Péter a stand-upos kollégájával, Janklovics Péter a Zenebu@ik előadásban zenetörténeti áttekintésre hívja a közönséget. A zenés projekt ötlete a Péterek éjszakája című előadáson született, az öltözőben. – Janklovics mondta, hogy szeretne valami zenei témájú estet csinálni, műfajokat kielemezni, stílusparódiákat színpadra vinni. Nekem is volt egy csomó ötletem ezzel kapcsolatban, így másfél évvel ezelőtt nekiültünk a megvalósításnak – beszélt az indulásról a Naplónak Elek Péter.

Megszületett a kétfelvonásos előadás, az első része zenetörténeti áttekintés az őskortól a napjainkig, ahol többek között szó esik arról, milyen lehetett egy mezopotámiai rapszám. A projekthez klipet is adtak már ki, nyár végén debütált a J.I.M.I. című számhoz készült videó.

– A J.I.M.I. egy kortárs stílusparódia, a trap műfajt hivatott egy kicsit fricskázni úgy, hogy közben a nem túl magas műfaji elvárásoknak igyekeztünk megfelelni. Ez egy trapszám és a műfaj paródiája egyben, szoktuk játszani élőben is. Az előadáson van még hat szám, amit játszunk, hallható mezopotámiai rap, de Punnany Massif-paródiánk is van, Delhusa Gjon Nika se perimeno című dalát is feldolgoztuk – mondta a debreceni humorista, aki a zenéhez fűződő viszonyukról is beszélt.

– Janklovics egyébként egy hamvában holt rapper, volt rapzenekara, rengeteg muzsika maradt benne. Én gitározom már 12 éves korom óta, nekem is voltak dédelgetett zenei álmaim, ezeket nagyon gátlástalanul kiéljük a színpadon. Inkább metálzenét hallgatok, de el tudom kapni a rap flow-ját is – tudatta.

A koronavírus-járvány miatt a további előadásokat egyelőre le kellett mondani, így elmaradt a vidéki, országjáró turné, azonban ahol korábban színpadra vitték a produkciót, nagy sikert aratott. – Nagyon szeretik az emberek, jók a visszajelzések, ajánlják egymásnak. Találkoztunk olyannal, aki – bár akkor még csak hét előadás ment le – már ötödjére jött el megnézni minket. Több visszatérő arcot is láttunk már a közönség soraiban. Olyan dolgokról beszélünk, amiket vagy akiket mindenki ismer, például Pataki Attiláról, Demjén Ferencről. Semmi sem öncélúan sértő, értékeljük és újraértelmezzük, amit elénk tártak egyszer – mondta Elek Péter, aki az előadásokon énekel, gitározik, rappel, táncol, illetve a közönség által bekiabált dalszövegeket angolra fordítja le a színpadon.

KD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában