Elismerés

2023.12.07. 17:52

Szék díszpolgárává avatták a települést évtizedekig fényképező Korniss Pétert

Az erdélyi Szék község díszpolgárává avatták Korniss Péter fotográfust, aki évtizedekig dokumentálta a néphagyományairól híres település életét - írta közösségi oldalán csütörtökön a Kolozs megyei község vezetése.

MW

Korniss Péter, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas magyar fotográfus, fotóriporter tárlatvezetést tart HOSSZÚ ÚTON Szék 1967-2022 címmel rendezett kiállításán a Várfok Galériában

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Branstetter Sándor

A díjátadót szerdán tartották, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas fotográfus személyesen vette át a díszpolgári oklevelet és az ezzel járó plakettet. Közös fotókat is készített a népviseletbe öltözött helyiekkel.

Sallai János polgármester köszöntőbeszédében 

értékelte a művésznek az erdélyi település közössége és hagyományai iránti érdeklődését. 

"Hálával és köszönettel tartozunk azért a kemény munkájáért, amivel nem csak magának szerzett világszerte elismerést, hanem egész községünk szellemi és anyagi jólétének gyarapítását segítette elő" - fogalmazott.

Közölte

, a kitüntetéssel köszönik meg a több évtizedes munkát, hogy a művész tovább örökítette Szék hírnevét, dokumentálta hagyományait. 

Külön megköszönte, hogy olyan szeretettel és odaadással kezeli az így született munkákat, "hogy attól minden széki ember különlegesnek érzi magát".

Koniss Péter Kolozsváron született, 12 éves korában költözött szüleivel Magyarországra. 1967-ben dolgozott először szülőföldjén, amikor Novák Ferenc koreográfus elvitte egy erdélyi táncházba. 

Ekkor döbbent rá arra, hogy még létezik a régi, vizuálisan is megragadható, hagyományos paraszti kultúra.

 Meggyőződésévé vált, hogy hírt kell adnia erről az eltűnésre ítélt világról.

Az Erdélyben készült képeiből 1974-ben nyílt első budapesti kiállítása óriási siker volt, az új magyar fotográfia egyik mérföldköve lett. 

Erdélyi képeiből állította össze első könyvét Elindultam világ útján címmel.

Idén megjelent Hosszú úton - Szék 1967-2022 című albuma egyedülálló, anyagát az adja, hogy több mint fél évszázadon át követte és dokumentálta a Kolozs megyei települést és lakóinak életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában