Premier

2023.09.16. 10:00

Első alkalommal nyílik Magyarországon Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás

A Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatába a francia impresszionista mester számos főműve érkezik, köztük A hinta című olajfestmény, amelyet szeptember 12-én, kedden csomagoltak ki.

MW

Kicsomagolják Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményét a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy 

szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra.

Baán László felidézte, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét.

Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része, így felvetődött az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni – közölte.

Mint hozzátette, 

a párizsi Musée d'Orsay-vel és a Musée d'Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra: több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben.

A múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként megnyíló tárlat biztosítási összértéke mintegy 400 milliárd forint, csak A hinta című festményé 20 milliárd – emelte ki Baán László.

 

Kovács Zsófia kurátor a kicsomagolt képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette, a következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához.

Renoir kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa, ez az alkotás is egy banális jelenetet: egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg, valószínűleg Renoir kertjében.

Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása, a lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon.

Nagyon puhán, finoman, de vibráló színekkel megfestett kép

 – méltatta Renoir alkotását Kovács Zsófia.

KOVÁCS Zsófia; BAÁN László; RENOIR, Pierre-Auguste
Kovács Zsófia kurátor (b) és Baán László főigazgató Pierre-Auguste Renoir A hinta című olajfestményének kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeumban 2023. szeptember 12-én. Első alkalommal nyílik Magyarországon a francia impresszionista festő életművét bemutató, átfogó kiállítás, amely szeptember 22-től látogatható MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában