Krimi

2024.02.06. 11:46

Folynak a találgatások a bükki vadászbalesetről – megszólalt a vadászkamara

A testület szóvivője szerint nem a túrázóknak kell változtatniuk.

MW

Illusztráció: Shutterstock

Mint arról korábban már hírt adtunk, egy egyéni vadászat során pénteken meglőttek egy embert Bükkzsérc külterületén. Az 58 éves debreceni férfi megsebesített egy 40 éves debreceni férfit, aki túrázni ment a Bükkbe. 

A sérültet stabil állapotban szállították kórházba. A vadászt nem vették őrizetbe kihallgatása után, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást. 

 

Magyarországon 70 000 vadász van, akik évente több százezer lövést adnak le. Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője a Boon.hu érdeklődésére elmondta, hogy nagyon ritkán történik vadászbaleset.

Illusztráció: Shutterstock

„Vélelmezem, hogy nagyon régen lehetett a Bükkben vagy a környéken hasonló eset, mint amilyen pénteken történt. Évente átlagosan négy-öt vadászbalesetet tartunk számon, legalábbis ami az elmúlt tíz évet illeti. Az pedig, hogy valaki olyan sérüljön meg, aki nem is vesz részt a vadászaton, még ritkább. 

Legutóbb 2020 májusában történt egy halálos kimenetelű baleset Szabolcs-Szatmár-Beregben, amikor egy kibiztosított vadászpuska a vadász kezében elsült, és eltalált egy több mint kétezer méterre lévő embert, aki a kertjében tevékenykedett. 

Ehhez rendkívül szerencsétlen együttállás kell” – mondta el a szóvivő, aki felhívta a figyelmet: a túrázók láthatósági színű ruhadarabbal vagy lámpával hívják fel magukra a figyelmet, ha feltétlenül éjszaka szeretnének kint lenni a természetben. 

A legjobb, ha nem éjszaka túrázunk
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Alapvetően azonban nem az ő feladatuk, hogy elővigyázatosak legyenek, hanem a vadászoké, akik elméleti és gyakorlati vizsgát is tesznek, mielőtt engedélyt kapnak

– hangsúlyozta a szóvivő. 
Földvári Attila a mostani esetben feleslegesnek tartja a találgatásokat, hogy mit mondott még az eltévedő lövésekről, kiderül a Boon.hu cikkéből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában