Fontos határidő közeleg

2024.01.30. 08:00

Több mint 3 millió éves matrica jár le szerdán

Szerdán lejárnak az éves autópálya matricák: 2024. január 31-én éjfélkor több mint 3 millió hazai felségjelzésű járműre érvényes éves országos és éves vármegyei autópálya matrica jár le.

MW

Illusztráció

Forrás: Délmagyarország

Fotó: Kuklis István

A rendelkezésre álló adatok alapján hazai honosságú járművekre közel 582 ezer éves országos és 2,5 millió éves vármegyei matricát vásároltak 2023-ra. Ezeken kívül a külföldi honosságú járművekre vásárolt közel 70 ezer éves országos és 100 ezer éves vármegyei jogosultság érvényessége jár le szerda éjfélkor – adta a tájékoztatást az autovignet.hu

A bírságok elkerülése érdekében nem árt észben tartani a fenti dátumot. 

A közelmúltban megszaporodott online csalások és adathalász-próbálkozások miatt fokozott elővigyázatosság mellett, megbízható forrásból szerezzük be az idei úthasználati jogosultságot. 

Webes vásárláskor mindig ellenőrizzük a webhelyet, hiszen online értékesítésre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mellett kizárólag utóbbi engedélyezett viszonteladó partnerei jogosultak.

Az újonnan fizetőssé vált szakaszok miatt érdemes lehet felülvizsgálni utazási szokásainkat is. 

2024-től fizetős:

a teljes M0-s autóút;

az M30-as Miskolc-észak és Miskolc-dél közötti szakasza;

az M31-es a Nagytarcsai csomóponttól az M3-M31-es csomópontig;

az M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig;

az M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól a Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig;

az M4-es Abony-kelet/Szolnok-nyugat csomóponttól a Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig;

az M44-es a Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól a Szarvas/Szentes csomópontig;

az M76-os a Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól a Keszthely-Fenékpuszta csomópontig.

Fontos határidő közeleg: szerdán lejárnak az éves e-matricák

Fontos határidő közeleg: szerdán, január 31-én éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves vármegyei és országos autópálya matricák. A mentességek és a nagycsaládos kedvezmények megújításának szintén 2024. január 31. a határideje – emelte ki az e-autopalyamatrica.hu portál.

A jóhiszemű felhasználókat védő 1 órás türelmi idő lehetővé teszi, hogy a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után vásárolják meg a pályamatricát: mentesülhetnek a büntetés alól, ha a megfelelő matricát a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül megveszik. Ha mégis megbüntetnek, számos könnyítés adódik.

Mentesülés éves matrica vásárlásával: a gépjármű üzembentartója a pótdíjfizetési felszólítás kézbesítésének napjától számított 75 napon belül kérheti a járműre irányadó éves országos matrica vásárlásával a jogosulatlan úthasználat és az éves matrica megvásárlása között keletkezett – és korábban meg nem fizetett – pótdíjak visszavonását.

Pótdíjmaximalizálás: ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alappótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására 75 nap áll az üzembentartó rendelkezésére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában