Vidéki szálláshelyek nyertek

2023.11.11. 15:43

Az őszi szünetben csaknem félmillió vendég indult útnak Magyarországon

A látogatók nagyobb része külföldről érkezett, míg a vendégek 45 százalékát a belföldi vendégek adták - tájékoztatott közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

MW

Vendégek autói parkolnak a felújított felsőmocsoládi Kacskovics–Bánó-kastély elõtt

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint kétszer annyi 18 éven aluli utazott idén az őszi szünetben, mint az azt megelőző héten. Közülük a legtöbben Budapest után a Bvidéki szálláshelyekalaton térségében kapcsolódtak ki, míg a 65 év felettiek korosztályából Budapest után Bük-Sárvár térségébe látogattak a leginkább. Többségében férfiak foglaltak szállást és minden harmadik foglalás 3, vagy több éjszakára szólt.

A jelentés szerint a tanítási szünet alatt országszerte 1 millió 48 ezer vendégéjszakát rögzítettek a szálláshelyeken. Az október 27. és november 5. közötti időszak nyertesei a  voltak: a vendégek háromnegyede a fővároson kívüli desztinációkba utazott.

A vendégek harmada Budapest felé vette az irányt ezekben a napokban. A főváros továbbra is népszerű a külföldiek körében, a vendégéjszakák 84 százalékát a külföldiek foglalásai adták. Külföldről brit, olasz és német volt a legtöbb látogató, de sokan jöttek az Amerikai Egyesült Államokból és Ausztriából is.

A szünidő első szombatja, október 28-a volt a legnépszerűbb, aznap a vendégéjszaka-forgalom meghaladta a 140 ezret.

Az MTÜ kiemelte, hogy a belföldi és a külföldi vendégek körében is a szállodák voltak népszerűek, a foglalások közel 60 százalékát hotelekben rögzítették.

Tízből 8 utazó másodmagával, vagy csoportosan indult útnak. Harmaduk két éjszakát töltött a szálláshelyeken, harmaduk pedig három vagy több estére foglalt. Mind a párosan utazók, mind a 4 vagy több fővel utazók legkedveltebb desztinációi a főváros, a Balaton, a Mátra - Bükk és Budapest térsége voltak.

Mint megjegyezték, a legtöbb egynapos kiránduló október 30-án indult útnak, ők elsősorban Budapest környékét, a fővárost és a Balatont keresték fel, de sokan voltak Tokaj és Nyíregyháza, valamint Debrecen térségében is. Az egynapos utazók a főváros mellett Debrecen és Budakeszi attrakcióit keresték fel, de sokan választották Gödöllőt és Székesfehérvárt is kikapcsolódásuk helyszínéül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában