Harc a pénzromlás ellen

2023.10.10. 10:46

Közel lehet az egy számjegyű infláció – frissült

A háború, az energiaárak és az elhibázott szankciók olyan mértékűvé emelték az inflációt Magyarországon, hogy azzal a jegybank nem tudott megbirkózni, ezért a kormány átvette az infláció elleni küzdelem feladatát és felelősségét – emelte ki a legfrisseb statisztikai adatokhoz fűzött keddi kommentárjában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

MW

661185736

Forrás: Shutterstock

A kormány vállalta, hogy a családok védelme érdekében saját eszközöket bevetve letöri és 2023 év végére egy számjegyűre csökkenti az inflációt. A terv működik, a célzott kormányzati intézkedések hatékonyak és eredményesek, így ennek hatására a szankciós inflációt már az év vége előtt, várhatóan novemberre egy számjegyűre szorítja le a kormány.

Ezt támasztják alá a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai is, 

amelyek szerint már nyolcadik hónapja csökken trendszerűen az infláció mértéke, a kormányzati eszközök pedig már 12,2 százalékra csökkentették a szankciós inflációt szeptemberben.

Ez az augusztusban látott 16,4 százalékhoz képest több mint 4 százalékponttal képvisel kedvezőbb szintet, ráadásul január óta ez jelenti a legnagyobb dinamikájú visszaesést az infláció mértékében – emelte ki a GFM.

Különösen kedvező fordulat azonosítható az élelmiszerárak alakulásában: míg éves alapon a kormány már harmadára – a 2022 decemberében látott 44,8 százalékról 15,2 százalékra – csökkentette a szankciós élelmiszer-infláció mértékét, addig szeptemberben az előző hónaphoz képest az élelmiszerek már olcsóbbá váltak. Mindez annak köszönhető, hogy a kormány az indokolatlan áremeléseket alkalmazó multinacionális kereskedelmi vállalatok megfékezése érdekében bevezette az online árfigyelő rendszert, és elrendelte a kötelező árcsökkentő akciókat – hangsúlyozta a GFM.

Az árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 56-ban csökkentek az átlagárak, átlagosan 6,7 százalékkal.

Az üzemanyagok ára ugyanakkor nemzetközi és országspecifikus okok miatt – mint például a szállítás tranzitdíjának megemelése – az előző hónaphoz képest szeptemberben 3,3 százalékkal növekedtek, ami kedvezőtlenül befolyásolja az infláció csökkentésének ütemét.

A GFM felidézte: az üzemanyagárak moderálása, így a családok és a gazdaság megvédése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szeptember 26-án egyeztetett a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, köztük a Mollal, amelyen az olajipari szereplők együttműködésükről biztosították a kormányt. A Mol továbbá azt is rögzítette, hogy eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Megállapítható, hogy az egyeztetés óta az üzemanyagárak kedvező irányba változtak, hiszen az akkor tapasztalt átlagosan 660 forintos benzin- és 681 forintos gázolajárhoz képest október 11-től átlagosan a benzin ára 610 forintra, míg a gázolajé 660 forintra mérséklődhet. Ezzel összességében 50 forinttal lehet olcsóbb a benzin és 21 forinttal a gázolaj ára – tájékoztatott a GFM.

Az Árfigyelő és a kormányzati intézkedések leszorítják az élelmiszer-inflációt

Amióta az online Árfigyelő rendszer működik, megfeleződött az élelmiszer-infláció mértéke, júniusban még közel 30 százalékkal kerültek többe az élelmiszerek az egy évvel korábbihoz képest, ez szeptemberre 15 százalékra esett – hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai alapján.

A július elseje óta mért mintegy 15 százalékpontos csökkenéshez a kormányzati intézkedések mellett a GVH által működtetett online Árfigyelő rendszer is jelentősen hozzájárult – közölték.

A GVH felidézte, hogy a KSH tájékoztatása szerint az augusztusban mért 16,4 százalékról szeptemberben 12,2 százalékra mérséklődött az infláció éves összevetésben. Az előző év adataihoz képest az élelmiszerek árának emelkedése 15,2 százalék volt szeptemberben, ami jelentős csökkenés az augusztusban mért 19,5 százalékhoz képest. Havi összevetésben az élelmiszerek 0,2 százalékkal olcsóbbak lettek szeptemberben az augusztusi adatokhoz képest.

Az adatok arra is rávilágítanak, hogy az élelmiszereket érintő, éves összevetésben mért infláció hónapról-hónapra csökken. A 2022. decemberi 44,8 százalékos csúcshoz képest 2023 júniusában 29,3, júliusban 23,1, augusztusban 19,5, szeptemberben pedig 15,2 százalék volt az élelmiszerárak emelkedésének mértéke az egy évvel korábbi értékekhez képest – jelezte a GVH.

A szeptemberben mért 4,3 százalékpontos csökkenéshez a július elseje óta elérhető online Árfigyelő rendszer is jelentősen hozzájárult a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve. Az Árfigyelő hatékonyságát bizonyítja, hogy indulása óta a megfigyelt 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában csökkentek az átlagárak, átlagosan 6,7 százalékkal – emelte ki a versenyhivatal.

A közlemény idézi Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét, aki kifejtette: az Árfigyelő megakadályozza, hogy a multik emeljék az árakat és nyerészkedjenek, illetve segít a családoknak, hogy pénzt és időt spóroljanak. Az Árfigyelő az árak csökkentésén és a fogyasztói tudatosság erősítésén keresztül egyszerre járul hozzá a fogyasztói jóléthez és élénkíti a piaci versenyt, vagyis az Árfigyelő a nemzeti versenyhatóság két fontos célját is teljesíti – hangsúlyozta.

Augusztus 30-a óta érhető el a többfunkciós, szabadon összeállítható, megosztható bevásárlólista, amit máris sokan használnak. Nemrég bezártak egy kiskaput az Árfigyelőben, így már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árait csak egy-két boltjukban csökkentették.

Árellenőrző alkalmazás egy mobiltelefonon az idén július elsején indult online árfigyelő rendszer kapcsán tartott sajtótájékoztatón a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 2023. július 12-én
Fotó: Lakatos Péter / Forrás: MTI

A legújabb fejlesztésnek köszönhetően a vásárlók már előre beállíthatják a kedvenc boltjaikat az oldalon, ezt térképes boltszűrővel is megtehetik. Igy akár a közvetlen környezetükben lévő boltok napi termékkínálatát is követhetik. Az új funkció erősítheti a helyi mikropiaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszer-infláció csökkenése, ami hozzájárul az infláció letöréséhez – ismertette a versenyhivatal.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában