Interjú

2023.08.16. 11:18

Hatékonyabbá tennék a hazai követeléskezelést

Minden gazdasági tevékenység sikerének elengedhetetlen része, hogy a követeléskezelés is hatékony legyen. Ez azonban nem a bírósági végrehajtással kezdődik. Azt a szakaszt, amikor már megszűnt a szolgáltatás, mert felmondta a szerződést a bank vagy a közműszolgáltató, de még nincs végrehajtás, jobban ki kellene használnia mind az adósnak, mind a szolgáltatónak – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke.

MW

Forrás: Világgazdaság

Az érdekvédelmi szervezet egy uniós irányelv kapcsán kapott lehetőséget, hogy szakmai javaslatot tegyen a kormány asztalára a hazai követeléskezelés hatékonyságának javítása érdekében. Arra a kérdésre, hogy mi indokolta ezt, Bódizs Kornél, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) elnöke azt válaszolta: 

az EU lényegében most ismerte fel, hogy a nem teljesítő hitelek mekkora rendszerkockázati tényezőt jelentenek, s ennek a mérséklésére lépéseket kell tenni. 

Hozzátette: az irányelv a követelésvásárlás egyszerűsítését és a követeléskezelés egyes szabályainak egységesítését célozza. Lényege, hogy banki követeléseket bármely tagállamban külön engedély nélkül lehessen vásárolni, ugyanakkor a követeléskezelési tevékenység – az irányelv szóhasználatában hitelgondozás – felügyelete és a fogyasztók védelme továbbra is biztosítva legyen. 

A Makisz elnöke szerint mindez azért fontos, 

mert ez lehetőséget nyújt a bankoknak a nem teljesítő hitelállományuk értékesítésére, aminek következtében a hitelintézetek jelentős forráshoz, hitelezési kapacitáshoz jutnak. Ez versenyképességi kérdés is.

Hozzátette: miután ezek a hazai jogban sincsenek kielégítően szabályozva, olyan javaslatokat fogalmaztak meg, amelyek jobban lefedik a szakma igényeit.

Bódizs Kornél elmondta hogy a végrehajtás, amely állami kényszer alkalmazásával zajlik, nem szolgálja az adós érdekét, legyen szó inkasszóról, gépjármű vagy ingatlan lefoglalásáról, árveréséről. 

A szakember úgy látja, szükséges, hogy legyen egy köztes megoldás: megegyezési lehetőség, párbeszéd a felek között, amely információval segíti az adóst, egyúttal kedvezményeket is kínál azoknak az ügyfeleknek, akik készek ebben együttműködni. 

Félreértés ne essék, egy hatékonyan működő végrehajtás minden gazdaságnak elengedhetetlen feltétele, de azt a szakaszt, amikor már megszűnt a szolgáltatás, mert felmondta a szerződést a bank vagy a közműszolgáltató, de még nincs végrehajtás, jobban ki kellene használnia az adósnak és a szolgáltatónak is

– mutatott rá a Makisz elnöke.

A mostani szabályozásban  a legnagyobb gondot abban látja, hogy bár 

Magyarországon a problémás követeléskezelés egyik kiváló eszköze a követelések engedményezés útján történő értékesítése azon szereplőknek, akiknek a követeléskezelés a fő profiljuk, a gyakorlatban azonban az adósokkal való kapcsolatfelvétel folyamatosan akadályokba ütközik. 

A GDPR ugyan kifejezetten nem tiltja, de a hazai értelmezés mégis megnehezíti az adatok átadását a követelésvásárlónak és az ügyfél elérhetőségeinek használatát. Az ügyfélpanaszok igen nagy hányada jelenleg arról szól, hogy miért nem kerestük meg korábban, és miért nem léptünk vele kapcsolatba, mert akkor ő rendezte volna a tartozását.

– mondta Bódizs Kornél a Világgazdaságnak

Magyarul a jelenlegi adatvédelmi szabályozás arra tereli a követeléskezelőt, hogy indítson jogi eljárást, majd végrehajtást

– foglalta össze a szakember. 

Arra a kérdésre, hogy mennyivel lehet visszavágni a végrehajtási szakaszba eljutó ügyeket, ha ezeket a problémákat sikerül kiküszöbölni, a szakember így válaszolt: „Sokszor találunk megoldást, csak 2022-ben közel 121 ezer kedvezménymegállapodást kötöttünk.”

Hozzátette: 

Úgy gondoljuk, hogy a megállapodások számát akár meg is duplázhatjuk, ha az ügyfelek elektronikus, telefonos elérhetőségei kezelésére egyértelmű jogszabályi felhatalmazást kapunk. Nehéz lenne egy jövőbeli jogi szabályozás hatását előre pontosan meghatározni, de ez a szám biztosan tovább növelhető egy szigorú, de átlátható jogi környezetben

– fejtette ki a Makisz elnöke.

A teljes interjú ITT olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában