Mezőgazdaság

2023.07.16. 09:00

Kevesebb magyar meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz

Hazánk a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Kevesebb meggy terem idén, de a minősége kimagaslóan jó lesz – jelentette ki az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán, a meggy belföldi népszerűsítéséről szóló fogyasztásösztönző kampány sajtótájékoztatóján az EFOTT fesztivál területén.

Az MTI beszámolója szerint Feldman Zsolt elmondta, hogy

az elmúlt években minden gyümölcstermelőnek megnehezítette a dolgát a „természet szeszélye”, hiszen tavaly az aszály, idén pedig a fagykárok okoztak problémákat. Ennek ellenére a meggynek jó éve van, ráadásul „ez a friss gyümölcs nem a múlt században jött, ezer éve velünk van”, a magyar meggytermesztés évszázados hagyományokon alapszik

– fűzte hozzá.

Az államtitkár jelezte, hogy Magyarország a világ nyolcadik, Európa második legnagyobb meggytermelője 13 ezer hektáros termőterülettel és évi 60-80 ezer tonnás terméssel, továbbá 2800 termelővel. A magyar meggy 80 százaléka exportra kerül, az európai meggybefőtt 60 százalékát Magyarországon gyártják.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte:

az a szándékuk, hogy a „gyomron keresztül jussanak el a szívekig”, ezért vannak jelen az EFOTT-on, ahol közvetlenül a fiatalokat célozzák meg.

Megemlítette, hogy a meggynek magas a vitamin- és az ásványi anyag tartalma, jót tesz a szívnek és az emésztésnek.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: ez az első alkalom, hogy az AMC-vel közösen jelennek meg a Magyar Termék közösségi standon, ahol a jövő vásárlóit a tudatos magyar termék választására ösztönzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában