HAON Sziréna

2019.01.31. 12:15

Ítélet a tábornokperben

Debrecen - A Debreceni Törvényszék csütörtökön az elsőfokú ítéletében felmentette Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkárát.

Debrecen - A Debreceni Törvényszék csütörtökön az elsőfokú ítéletében felmentette Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkárát.

A Debreceni Törvényszék csütörtökön az elsőfokú ítéletében felmentette Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium egykori közigazgatási államtitkárát.

A „Viszkisdoboz” néven elhíresült tábornokper határozathirdetése során összesen tizenhét vádlott állt bíróság elé. Közülük két volt dandártábornok letöltendő, több vádlott felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Dr. Nagy László hadbíró ezredes, a katonai büntető tanács elnöke elmondta, az ügyben a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség magas beosztású vezetői az érintettek. A bíróság a büntetés mértékében az idő múlását is figyelembe vette, és nyomatékos enyhítő tényező gyanánt az egyébként 5-10 év helyett 2-3 év felfüggesztett, illetve letöltendő börtönbüntetést állapított meg.

Tudatmódosító szer vagy terápiás orvosság?

A tábornokperben a védők egy része felmentésért, illetve enyhítésért fellebbez.

Debrecen. Az elsőként 2013 februárjában Kaposváron indult bírósági eljárás során a Kaposvári Törvényszék minden vádlottat felmentett. Ezt a döntést a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezve a Debrecen Törvényszéket jelölte ki az eljárás megismétlésére.

A (nem) orvosi szakvélemény

A vádlottak három kivétellel a Honvédelmi Minisztérium magas beosztású tisztségviselői voltak, több gazdasági szervezettel álltak kapcsolatban polgári szerződés által. Tevékenységük lényege az volt, hogy „visszaosztási rendszert” vezettek be, melyben a szerződött polgári vállalkozások a honvédségi megbízási díjak egy részét visszaszolgáltatták.

A vád az egyik – letöltendő börtönbüntetésre ítélt – vádlott, O. J. nyolcvanoldalas beismerő vallomássorozatára épült. A védelem azonban O. J. elmebeli állapotára hivatkozva a vallomást kizárandónak tartotta a bizonyítékok köréből, mivel a szakértői vélemény szerint O. J. volt dandártábornok tudatmódosító szerek hatása alatt vallott. A 2013-as kaposvári eljárásban a vallomástevő elmebeli állapotát megvizsgálták, a felkért szakember O. J. vallomástételének idejére közepes fokú korlátozást állapított meg, igaz, a szakértő nem volt orvos.

Nem drog, orvosság

A Debreceni Törvényszék dr. Zacher Gábort kérte fel szakértőnek, aki azt állapította meg, hogy az O. J. által használt szerek terápiás célzatú gyógyszerek voltak azzal a funkcióval, hogy a negatív állapotból elmozdítsák a beteget a normál állapot felé, így a szer használata semmilyen negatív következménnyel nem jár. A védelem ezt a szakvéleményt elfogultnak találta, tekintve, hogy a toxikológus szakorvos akkor a Honvédkórház főorvosa volt.

Dr. Nagy László tanácselnök a határozathirdetést követő indoklásában úgy fogalmazott: – Azt, hogy a minisztérium volt közigazgatási államtitkára egy „viszkisdobozban” több millió forintot kapott volna az irodájában, a bíróság nem látta megállapíthatónak. Erről kizárólag csak O. J. vádlott vallomása állt rendelkezésre, ezt semmi más bizonyíték nem támasztotta alá, így a bűnösség megállapításához a bíróság ezt nem tartotta elegendőnek.

– Ez az ügy kiemelkedő mértékben rombolta a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium érdekeit és jó hírét, alapjaiban sértette a társadalomnak a honvédség iránti bizalmát.

Bizonyíték hiányában

Emiatt ennek az ügynek kiemelkedő a társadalomra való veszélyessége – emelte ki a hadbíró ezredes. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik fellebbezhetnek. Az ügy másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik.

SZD

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!