HAON Sziréna

2018.09.27. 09:38

Nappal, emberek közelében gyilkolt

Debrecen - A technika is segítségére volt a rendőröknek a brutális gyilkossági ügy kinyomozásában.

Debrecen - A technika is segítségére volt a rendőröknek a brutális gyilkossági ügy kinyomozásában.

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte szeptember 19-én a Debreceni Törvényszék K. A.-t, aki 2018. február 18-án különösen kegyetlen módon megölt egy nőt. (Debrecen főterén találkozott a későbbi sértettel, italoztak, majd együtt kimentek a Nagyerdőre, ahol közösülni akartak, de ez nem sikerült, szóváltásba keveredtek, K. A. agresszív lett, végül megfojtotta áldozatát.)

Amikor a rendőrök megállapították, hogy a nőt me­g­gyilkolták, gyakorlatilag 24 óra alatt elfogták a tettest – a nem mindennapi ügyről Bakator Krisztián, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életvédelmi alosztályának vezetője beszélt a Naplónak.

Visszaeső

Elöljáróban elmondta, hogy K. A. iskolázatlan, nagyon alacsony, köpcös férfi, aki bár 33 éves, soha nem dolgozott; alkoholista, hajléktalan életmódot folytatott. „Bűnözői karrierje” elején megjárta a fiatalkorúak börtönét, majd többször is elkövetett személy elleni erőszakos cselekményeket, illetve betöréses lopásokat, de hamis vád miatt is állt már bíróság előtt. Többszörös, különös visszaesőnek számít. Ahogy a pszichológus jellemezte: magán kívül senkivel nem foglalkozik, másokat emberszámba nem vesz, domináns helyzetbe kerülve agresszívvé válik.

K. A. Tiszadobról származik, onnan Nyíregyházára került, majd 2017 nyarán érkezett Debrecenbe, ahol szintén hajlék nélkül élt.

Szokatlan brutalitás

– 2018. február 19-én egy női holttestet találtak a debreceni Nagyerdőn. Az elsődleges orvosszakértői vélemény alapján a debreceni rendőrség közigazgatási eljárás keretében megkezdte az ügy kivizsgálását. Február 22-én került sor a boncolásra, amikor fény derült az idegenkezűségre: fojtogatták, bántalmazták az áldozatot. Ekkor átvettük az ügyet és emberölés miatt kezdtünk nyomozni – emlékezett vissza Bakator Krisztián. Aki rendőr „élt és mozgott”, az ezen az ügyön dolgozott: átfogó adatgyűjtést végeztek, nagy erőkkel új helyszíni szemlét folytattak le terepkutatással együtt. Az avar alatt elásva egy férfi és egy női pulóvert találtak, rajtuk vérnyomok. Mint az alosztályvezető elmondta, számukra is szokatlan volt a bűncselekmény brutalitása, illetve az, hogy – mint hamarosan kiderült – fényes nappal követték el.

– A holttest a Nagyerdei Stadion közelében, a futópályától úgy 150 méterre feküdt. A stadion biztonsági szolgálata nagy segítségünkre volt, azonnal meg tudtuk nézni a kamerák felvételeit, melyek az utakra fókuszálnak.

A szerencse is közrejátszott: ezek a kamerák mozgásra kapcsoltak be, és éppen érkezett három futónő, akik mögött a háttérben látszott, hogy egy férfi egy nőt vonszol befele az erdőbe”

– mondta el Bakator Krisztián. Ez a felvétel 14 óra 40-kor készült, majd egy másikon látszik, hogy 16.30-kor a férfi egyedül jön ki. Már tudták, kit keressenek.

Nőkre támadt

Eközben történt valami: február 20-án (tehát két nappal a gyilkosság után) a debreceni rendőrök őrizetbe vettek egy hajléktalant, aki napközben nőkre támadt a belvárosban. Útonálló módjára, 2 óra leforgása alatt, minden előzmény nélkül ököllel ütötte meg a fejüket, egy 13 éves kislánynak a torkát – idézte fel a nyomozó. Február 23-án az előzetesből hozták ki a rendőrök kihallgatásra a hajléktalan férfit, mert megállapították, hogy azonos a kamerafelvételeken látható férfival. Mint az alosztályvezető megjegyezte, K.A. csak védtelen nőkre támadt, és utólag sem adott magyarázatot erre a tettére.

Alibije is volt

Eleinte nehezítette a nyomozást, hogy K.A.-nak február 18-án 17 óra utánra alibije volt, és senki sem gondolta, hogy valaki fényes nappal meg meri tenni a feltárt bűncselekményt. Úgy, hogy a közelben, a Nagyerdőn emberek jöttek-mentek, akik talán láttak is valamit, de nemigen törődtek azzal, hogy ránézésre két hajléktalan egymással huzakodik.”

A helyszíni halottszemle során a holttesten DNS-mintát találtunk, ezt Budapestre, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központba küldtük, ahol a szakértői vizsgálatot soron kívül elvégezték és azonosították K. A.-t, mert már szerepelt a nyilvántartásukban – idézte fel Bakator Krisztián. Megjegyezte, hogy az áldozatnak volt hol laknia, de napjait a belvárosban, fedél nélküliek között, italozva töltötte; korábban rendezett életet élt.

A nyomozó azt is elmondta, hogy a fedél nélküli emberekkel kapcsolatos rendőrségi eljárásokat megnehezíti, hogy sokszor igen nehéz előkeríteni őket. Lakcím híján nincs hova értesítést küldeni egy idézéshez; gyakran utazgatnak az ország egyik részéből a másikba, többüknél hiányoznak a személyes iratok és egymást is csak keresztnévről ismerik.

Megegyezés a büntetésről

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte szerdán a Debreceni Törvényszék K. A.-t aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt, mint többszörös visszaesőt; feltételes szabadságra legkorábban 30 év múlva bocsátható. A vádlott az előkészítő ülésen a tárgyalástartási jogáról lemondott, valamint beismerő vallomást tett, amit a bíró elfogadott. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerős.

A gyors ítélethozatal annak köszönhető, hogy az új büntetőeljárási törvény értelmében egyezséget kötött a vádlott az ügyészséggel; K. A. elfogadta a 30 évnyi szabadságvesztést. Ebben valószínűleg közrejátszhatott az, hogy az ő előéletével akár tényleges életfogytiglani büntetésre is számíthatott.

SzT


[related-post post_id="3989518"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!