HAON Sziréna

2018.09.27. 13:57

A vinnyogós, a rendőrkutya és a piros ász

Debrecen - Harmadik helyen végzett nemrégiben Nagy Zsolt törzszászlós és kutyája, Niza a II. Nemzetközi Szolgálati Kutyás Versenyen nyomkövető kategóriában Baktalórántházán.

Debrecen - Harmadik helyen végzett nemrégiben Nagy Zsolt törzszászlós és kutyája, Niza a II. Nemzetközi Szolgálati Kutyás Versenyen nyomkövető kategóriában Baktalórántházán.

Nagy Zsolt törzszászlós, a megyei főkapitányság bűnügyi technikai osztályán 2006 óta bűnügyi kutyavezető, ám az egyenruhás szervezetnél már huszonkét éve lát el szolgálatot. Elmondása alapján, állatbarát családból érkezve, amikor járőrként lehetősége nyílt kutyás területen elhelyezkedni, azonnal élt a lehetőséggel.

– Vonzott ez a terület, mivel az állatokkal valahogy könnyebben teremtek kapcsolatot és bizalmi viszonyt, mint az emberekkel – idézte fel a kezdeteket a rendőr. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályán három szakterületen alkalmaznak kutyákat: szagazonosításra, nyomkövetésre és kábítószer-keresésre. Nagy Zsolt és Niza a két utóbbi területen remekel, holott az indulás nem ezt jelezte előre.

Az állatokat alapesetben a dunakeszi rendőrségi kiképző bázis tenyészetéből szerzik be, de más forrásból is bekerülhetnek egyedek a rendszerbe.

– Egy kollégánk jelezte még 2010-ben, hogy a belga juhászkutyája szerelembe esett egy német juhásszal, így négy szuka kölyök várt gazdára – idézte fel a kezdeteket Nagy Zsolt. – Volt köztük egy kis nyávogós, vinnyogós, őt valahogy senki sem akarta igazán, így végül kártyát húztunk a többi gazdával. A piros ászt húztam, így eldőlt, én lehetek az első, aki választhat a cetlikből, ám a szerencse megfordult, mert a kis papírlapon végül a „Nyávogós” név szerepelt – zárta mosolyogva.

Szerencse vagy szerencsétlenség?

A nyafka azonban rácáfolt a kezdeti képre. Minden területen remekelt, holott a leendő rendőrkutyáknak komoly feltételeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy szolgálatba léphessenek. Alap, hogy ne mutassanak félelmet városias közegben, de vizsgálják, miként mozognak magasban vagy mélységben, illetve miként reagálnak hirtelen hanghatásokra, más állatokra. A legfontosabb azonban, hogy milyen élénk a kutyában a zsákmányszerző ösztön, hiszen az egész kiképzés és a későbbi munka erre alapoz. - Végül mind a négy eb rendőrkutya lett, de Niza kitűnik közülük.

Több kutyával is dolgozom, de vele olyannyira egymásra hangolódtunk, hogy többen megjegyezték, valós lehet a vélekedés, miszerint valójában a kutya választ gazdát, és nem fordítva. Ráadásul neki kártyára sem volt szüksége ehhez”

– büszkélkedett Zsolt.

Versenypályán és terepen

A technikai osztály kutyás egységei sorra szerzik a rangos elismeréseket, csapatban és egyéniben egyaránt. Niza Nagy Zsolttal 2015 óta nyomkövető kategóriában nemzetközi viadalokon sorra az első helyezést szerezte meg, ám idén elmaradt a bravúr. Baktalórántházán szakterületenként mérettek meg az ebek és gazdáik, nyomkövető kategóriában két feladatcsoportra bontva. Az első, szakmai rész hagyományos és szituációs nyomkövetés, amelyet az őrző-védő és ügyességi feladatok követnek. – Niza a szakmai részben majdnem száz százalékot teljesített, ám az őrző-védő feladatnál hibáztam, így végül a dobogó harmadik fokán végeztünk – mesélte Nagy Zsolt.

A bronzéremnél azonban beszédesebbek a terepen elért eredményeik. Ritka ugyanis, hogy egy rendőrkutyát maga az elkövető ismer el.

– Berettyóújfalu környékén riasztottak minket egy alkalommal betöréshez, Niza pedig egy lakóházig szimatolt, ahol számonkértük a tulajdonost, mivel magyarázza, hogy az eb ide vezetett minket. A férfi erre hidegvérrel csak annyit felelt, nyilván azért, mert ez egy nagyon ügyes kutya, ugyanis ő az elkövető – szemezgetett az emlékezetesebb esetek között a törzszászlós.

Első eseteink egyike volt az is, amikor egy ismeretlen azzal telefonált a bíróságra egy Petőfi téri fülkéből, hogy bombát helyezett el az épületben, Niza pedig a vasútállomásra vezetve minket egyenesen a gyanúsítotthoz sétált, aki később beismerte a tettét”

- folytatta.

Terveiről kérdezve Zsolt bízik benne, hogy néhány évig még együtt tud dolgozni Nizával, holott a rendőrkutya jövőre akár már nyugdíjba is vonulhatna, ám a törzszászlós ehelyett terepen és a versenypályán érne el vele további sikereket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!