HAON Sziréna

2018.07.05. 11:49

Főleg fiatalok tűnnek el, ünnepekkor és bizonyítványosztáskor

Hajdú-Bihar - A körözés elrendelésétől számított 90 nap elteltével a körözött személyt eltűntnek nyilvánítják.

Hajdú-Bihar - A körözés elrendelésétől számított 90 nap elteltével a körözött személyt eltűntnek nyilvánítják.

Csökkenő tendenciát mutat az eltűnések száma Hajdú-Biharban az elmúlt években. A nemek szerinti megoszlás csaknem kiegyenlített. Az azonban megfigyelhető, hogy családból több lány, lakásotthonokból viszont több fiú megy el engedély nélkül. A korosztályt érintően kijelenthető, hogy az eltűnések leginkább a fiatalkorúaknál fordulnak elő. Az eltűnteknek több mint a felét egy napon belül sikerül felkutatni – válaszolta kérdésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság. A szervezetet a megyénkben eltűnt személyekről, keresésük módjáról kérdeztük.

Az eljárás menete

Az eltűnt személyek felkutatását a rendőrség a körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló törvény szerint, körözéssel végzi. Az eljárásokat magánszemélyek, illetve intézmények bejelentése alapján indítja meg a rendőrség. Elsődleges intézkedésként ellenőrzik, hogy az eltűntként bejelentett személy nem került-e baleset, rosszullét vagy betegség miatt valamelyik egészségügyi intézménybe, illetve nincs-e büntetés-végrehajtási intézményben vagy rendőrségi fogdában. Ha ezek alapján nem sikerült megtalálni a személy tartózkodási helyét, akkor (általában 24 órán belül, de indokolt esetben hamarabb is) elrendelik az eltűnt körözését. Ha az eltűnt személy kora, személyisége, egészségügyi állapota miatt képtelen magáról gondoskodni, úgy a bejelentés után azonnal, forrónyomos intézkedéssel kezdi meg a rendőrség a felkutatását. Ha pedig a bejelentés vagy hatósági észlelés alapján eltűnés miatt körözött személy felkutatására, hollétének megállapítására tett intézkedések nem vezetnek eredményre, a rendőrség a körözés elrendelésétől számított 90 nap elteltével a körözött személyt határozattal eltűntnek nyilvánítja.

A körözést végző szerv az ismeretlen helyen lévő személy és dolog felkutatása, azonosítása végett a közszolgálatinak minősülő rádióban és televízióban díjmentesen közérdekű közleményt, valamint a sajtóban és az interneten felhívást tehet közzé, a körözési eljárásban adatot kérhet az elektronikus hírközlési szolgáltatótól. Ugyanakkor a pénzügyi, illetve a pénzforgalmi intézménytől is kérhet adatot a készpénzt helyettesítő fizetési eszköz, bankkártya használatának helyszínéről és időpontjáról. Mi több, adatokért más hatóságokat, állami vagy önkormányzati szerveket is megkereshet.


Vissza a szeretettekhez

– Tapasztalataink szerint az eltűnések elsősorban a gyermek-, illetve lakásotthonban elhelyezett fiatal- és gyermekkorú személyeket érintik. A gyermekvédelmi szakellátásból való szökés mögött leggyakrabban a (vér szerinti) családi környezetbe való visszatérés, korábbi kapcsolatok folytatása, kortárs csoporthoz való kapcsolódás, esetleg az alkalmazkodási képesség hiánya áll, és ezek az eltűnések többszöri alkalommal előfordulnak. Legrégebben keresett eltűntünk Sós István, akit 1998 óta köröz a Debreceni Rendőrkapitányság – tájékoztatott a rendőrség, hozzátéve: az eltűnéseket vizsgálva megfigyelhető még, hogy az ünnepek időszakában, valamint a bizonyítványosztáskor megnövekedhet az esetek száma. A fiatalkorú eltűnteket egyébként jellemezően a családban, illetve közterületen sikerül felkutatni, megtalálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!