HAON Sziréna

2018.05.08. 16:56

Tragikus munkabaleset: mulasztás okozta a rakodó halálát

Hajdúböszörmény - Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Hajdúböszörmény - Az ítélet nem jogerős, az ügyész 3 nap gondolkodási időt kért, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt bűnösnek mondta ki a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a gazdát, akinek tanyáján rakodás közben ráborult a kukoricával megrakott pótkocsi egy munkásra. A férfi a helyszínen életét vesztette. A bíróság N. I.-t egy év fogházbüntetésre ítélte, másfél év próbaidőre felfüggesztve és kötelezte a csaknem félmilliós bűnügyi költség megfizetésére.

Kritikus szintet ért el

A bírósági tényállás szerint N. I. hosszabb ideje mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett. 2016. november 12-én két társával, Hajdúböszörményhez közeli tanyáján a szemeskukorica berakodásához láttak hozzá. A munkálatokat a vádlott felügyelte és irányította. N. I. a kukoricával megpakolt mezőgazdasági vontatóval és a pótkocsival a gazdasági épület mellé állt, és úgy döntött, hogy a szemes kukoricát a pótkocsi oldalán lévő kitároló ablakokon keresztül engedik le. A két ablak azonban beragadt, ezért N. I. vágott egy hozzávetőleg 15x20 centiméteres nyílást.

A takarmányt a sértett és társa hordta be az épületbe. A harmadik billentés során azonban a rakomány nem mozdult, körülbelül 8-10 mázsa kukorica feltapadt a platóra. Az egyik férfi éppen szólni akart a vádlottnak, hogy ne billentsen tovább, amikor a pótkocsi platójának dőlésszöge és a rajta felhalmozott szemeskukorica olyan kritikus szintet ért el, hogy a takarmány a plató zárt oldalának zuhant. A nagy tömegű kukorica akkora erővel csapódott az oldalfalnak, hogy a pótkocsi megbillent és az oldalára borult. A sértett a jármű közvetlen közelében tartózkodott, a pótkocsi maga alá temette. A férfi a helyszínen életét vesztette.

Enyhítő körülmény is volt

Az ítélet indoklásában elhangzott: a vádlott nem megfelelően választotta meg a munkafolyamatot, így veszélyeztette a munkavállalók egészségét és biztonságát. Kizárólag a platónyíláson keresztül ugyanis nem lehetett leengedni a rakományt a borulás veszélye nélkül. A vádlott arról sem gondoskodott, hogy a billentett rakfelület alatt ne tartózkodjon senki. A bíróság szerint N. I. felismerhette a veszélyhelyzetet, mégsem a tőle elvárható gondossággal járt el. A halálos balesetet egyértelműen az okozta, hogy a vádlott nem tartotta be a foglalkozási szabályokat.

A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott életkorát és büntetlen előéletét, súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy több szabályt is megszegett.

HBN


[related-post post_id="3621493"]

[related-post post_id="3265478"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!