HAON Sziréna

2018.05.03. 14:46

360 fokos videó: „egy kutya felér több rendőrrel”

Debrecen - Málna, Töltény, Berci, Csipesz és a többiek, ők mind rendőrkutyák, akik folyamatos képzésen vesznek részt. De hogy lesz egy belga juhászból kábítószer-kereső kutya, vagy egy rottweilerből járőrkutya?

Debrecen - Málna, Töltény, Berci, Csipesz és a többiek, ők mind rendőrkutyák, akik folyamatos képzésen vesznek részt. De hogy lesz egy belga juhászból kábítószer-kereső kutya, vagy egy rottweilerből járőrkutya?

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságnál megközelítőleg 50 rendőrkutya szolgál, ennek egy része járőrkutya, a Bűnügyi Technikai Osztályon pedig 5 kutyavezetőnél 3-3 (egy szagazonosító, egy nyomkövető és egy kábítószerkereső) eb segíti a munkájukat. A négylábú rendőrök folyamatos képzésen vesznek részt, most ebből adunk egy kis ízelítőt.

A kábítószer- és robbanóanyag-kereső kutyák aktuális tréningezése az Apafai lőtér melletti, elhagyott objektumban volt egy összevont képzés keretében.

- A képzés általában engedelmes gyakorlatokkal kezdődik, ez azért fontos, hogy a megfelelő módon tudjunk közlekedni, illetve bánni a kutyáinkkal – kezdi Ungvári László bűnügyi kutyavezető, aki 2010-től dolgozik mentorként, s Győri Lászlóval közösen irányítják a képzéseket.

Nincs legjobb fajta

Ahhoz, hogy egy kutya drogkeresővé váljon, elsőként egy négy hónapos tanfolyamot kell elvégeznie Dunakeszin, majd évente egy kéthetes továbbképzés, havonta összevont képzés vár rá. Természetesen minden kutyavezető egy héten 2-3 alkalommal otthon is tréningezi a saját kutyát.

Első lépés a jó kutya kiválasztása, mely megérzésen és tapasztalaton alapszik.

- Négy kutyafajta található a Bűnügyi Technikai osztályon: magyar vizsla, labrador, belga juhász, német juhász. Nincs legjobb fajta, teljesen egyedfüggő, hogy jó kereső lesz-e belőle. Állományunkban már több a szuka, egyrészt azért, mert kisebbek, mint a kanok. A nyomkövetéshez, kábítószer-kereséshez nem kell nagy kutya, hiszen amikor fel kell venned a válladra és körbevinni, hogy a szekrény tetejét megszagolja, nem mindegy, hogy egy hatvankilós kutyával, vagy egy harminckilóssal teszed azt meg – tért ki az alapokra Ungvári László.

A keresést kell megtanulni

Egy kutya képzésekor elsőként azt nézik, hogyan viselkedik emberek között, be mer-e menni épületbe, ami elsősorban a szocializációjából adódik. Ha ez a része rendben van, kezdődhet a labdázás. Kétféleképpen lehet képezni a kutyákat: labdával és élelemmel. A kábítószer-kereső ebeket mindig labdával, vagy valamilyen játékkal tréningezik.

- A kutyavezető úgy tesz, mintha elrejtené a kutya labdáját vagy játékát, hiszen alapvetően azt keresi. Egyrészt megtanulja a keresést, valamint azt, hogy ha megtalálja a labdáját, akkor játszhat vele.

A következő lépésben már a labdát a kábítószer mellé kell rakjuk, így megtanulja a kutya, hogy ahol a kábítószer szagát érzi, ott van a labda. Egy idő után már nem tesszük mellé a labdát, hanem odadobjuk neki”

– magyarázza Ungvári László a tanulási folyamatot. - Egy kábítószert megtanítani 4-5 nap, nem ez a nehéz, hanem maga a keresés. Nagyon jó példa erre a vascső: a kutyának meg kell tanulnia, ha egy vascsőbe beleteszi az orrát, és belefúj, akkor visszaáramló levegőt fogja szagolni.

Soha nem kényszerből

A kutyák mindig jutalomért dolgoznak, dicsérettel és jutalmazással tanítják őket, soha nem kényszerrel. Fontos kiemelni, hogy ez páros munka: a kutya vezetőjének látnia kell azt, hogy a kutya mire mutat érdeklődést, hiszen elsősorban viselkedésváltozással mutatja meg a kábítószer helyét. Kétféle jelzésű kutyát különböztetünk meg: vannak aktív jelzésű kutyák, amik kaparnak, illetve megpróbálják a szájukkal kiszedni a kábítószert a helyéről, és vannak passzív jelzésűek, akik odateszik az orrukat, úgy jeleznek.

A képzések során nagy tisztaságú kábítószereket alkalmaznak, hiszen fontos, hogy kizárólag a kábítószereket tanulják meg a kutyák, a hétköznapokban használt vivőanyagokra, például gyógyszerekre ne jelezzenek.

- Hatféle kábítószert tudnak a kutyák. Nagyon sok kábítószernek hasonló a bázisanyaga, például amfetamin- vagy THC-származék. De azt, hogy 3 hetente új anyagok jelennek meg, nem lehet követni, ráadásul nagyon sok olyan szintetikus anyag van, aminek semmi köze nincs ezekhez, ilyen esetekben tehetetlenek vagyunk – tér ki a kutyavezető munkájuk egyik legfontosabb részére.

A cikk folytatása elolvasható a Hírek360.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!