HAON Sziréna

2018.04.25. 08:40

Károsította-e az élőhelyet a fairtás? - Visszatért a lepkeper

Debrecen - Másodfokon folytatódott a „kokadi lepkeper” kedden, védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás és rongálás bűntette ügyében.

Debrecen - Másodfokon folytatódott a „kokadi lepkeper” kedden, védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás és rongálás bűntette ügyében.

Az ügyészség kitart amellett, hogy bűncselekmény történt, a korábbi felmentő ítélet megalapozatlan, ezért az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését indítványozta, és kérte a másodfokú tanácsot, hogy kötelezze a Debreceni Járásbíróságot arra, ismételje meg az elsőfokú eljárást – tájékoztatott a keddi tárgyalásról Tatár Timea, a Debreceni Törvényszék sajtószóvivője.

A védő szerint nem történt bűncselekmény, „az ügyészség képtelen vádjaival szemben” az elsőfokú ítélet helybenhagyását kérte azzal, hogy ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mentsék fel jogerősen védencét, és véget érjen az öt éve tartó „perláncolat”.

A kokadi gazdát 2017. október 30-án bizonyítottság hiányában felmentették a védett természeti terület jelentős károsodását okozó természetkárosítás és a rongálás bűntette alól. A férfi az ügyészség szerint 54 keleti lápi bagolylepke pusztulását okozta a Kék-Kálló völgyében.

Legeltetni akart

G. E. 1999-ben vásárolt három kokadi földet a Kék-Kálló völgyében. A 30 hektár kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területként a Natura 2000 hálózat része. Legeltetésre alkalmas gyepet akart kialakítani, ezért csaknem 10 hektáron végzett fakitermelést, cserjeirtást, szárzúzást.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A vádlott és védője azt indítványozta, hogy bűncselekmény hiányában szülessen felmentő határozat.

Jogerős ítéletet május 3-án, 11 órakor hirdet a Debreceni Törvényszék.

HBN


[related-post post_id="3665175"]

[related-post post_id="3664498"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!