haon-sportoldal

2012.12.24. 11:14

Töretlen sportága iránti lelkesedése

Íjászat - A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a Magyar Íjász Szövetség (MÍSZ) 1965 óta minden évben eldönti, kik a sportág legjobbjai az adott évben. Idén a választás W. Kiss Tímeára (Budapest Spartacus) és Dezső Jánosra (Hajdú Íjász Egyesület) esett.

Íjászat - A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a Magyar Íjász Szövetség (MÍSZ) 1965 óta minden évben eldönti, kik a sportág legjobbjai az adott évben. Idén a választás W. Kiss Tímeára (Budapest Spartacus) és Dezső Jánosra (Hajdú Íjász Egyesület) esett.A cívisvárosi klub versenyzője eddigi sportsikereiről és további terveiről mesélt lapunknak.

Szép sikerek

– Debrecenben kezdtem el az íjászatot körülbelül tizenöt éve. Kezdésnek egy egyszerűbb, hagyományőrző íjat vettem magamnak. Néhány hónappal később, mikor megláttam egy hirdetőtáblán, hogy van íjász egyesület a városban a következő adandó alkalommal elmentem edzésre. Ismét eltelt egy-két hónap, és már olimpiai íj volt a kezemben. Azóta töretlen a lelkesedésem a sportág iránt – ismertette a kezdeteket Dezső János, aki ma már számos szép eredményt tudhat maga mögött. –

Az íjászat elkezdését követő 12 év alatt voltak kisebb-nagyobb sikereim, azonban íjász pályafutásom 2010-ben kezdett egyre érdekesebbé válni egy Budapest Terembajnokság, majd később a magyar Grand Prix versenysorozat megnyerésével. Tavaly IFAA Terem ob-n arany-, és az ugyanakkor megrendezett IFAA Terem Eb-n bronzérmet szereztem, valamint a Pályaíjász Országos Bajnokságot is megnyertem. A Közép-Európa Kupa sorozatban a múlt évben a dobogó második fokára állhattam fel, idén pedig ezen a versenyen összesítésben első helyezett lettem. 2012-ben teremben és pályán is országos bajnoki címet szereztem, illetve a csapat ob-n is benne voltam az bajnoki csapatban – mondta el Dezső János.

 

Legyőzte az Európa-bajnokot

– Nemzetközi versenyeim közül az első nagyobb múlt évben, egy franciaországi Európa GP állomás volt, ahol nem sikerült olyan jó eredménnyel zárnom. De úgy gondolom, ez természetes, hiszen az első alkalom során gyakori, hogy megremeg az ember keze, amikor világszerte elismert sportolókkal kell felvennie a harcot. 2011 őszén volt egy kulcscsonttörésem, ami miatt több mint három hónapot ki kellett hagynom, így egy elég intenzív felkészülési időszak után májusban Amszterdamban az Európa-bajnokságon az 54. helyen, vagyis a középmezőnyben végeztem.

Sajnos a versenyt egy friss hátsérülés ugyancsak nehezítette. Novemberben szintén Amszterdam adott otthont egy két évente megrendezendő nagy nemzetközi versenynek, a Face2Face-nek, mely az izgalmas párbajaival vívta ki a nemzetközi íjász közösség elismerését. A párbajok során sikerült többek között a jelenlegi Európa-bajnok és olimpiai negyedik helyezett Rick van der Ven ellen is győznöm. Itt végül tizenegyedikként végeztem a nyolcvanhat versenyző közül – számolt be legjobb eredményeiről a sportoló.

 

Olimpián is indulna

– Távlati céljaim között szerepel a jövő évi Világkupa Antalyában, utána pedig a világbajnokság, amelyet szintén Törökországban rendeznek. Addig többnyire hazai versenyeken indulok. Most a terem szezon elején vagyunk, így a Terem Országos Bajnokságra és a Terem Országos Csapat Bajnokságra készülök. Tavasszal pedig újra kezdetét veszi a Közép-Európa Kupa sorozat, ami nagyszerű felkészülési lehetőséget biztosít a világbajnokság előtt. Hosszú távú terveimből természetesen nem hiányozhat az olimpia sem. Magyar íjász (Kovács Judit és W. Kiss Tímea személyében) legutóbb 1996-ban kvalifikált az ötkarikás játékokra, tehát nem kis feladat előtt állok – nyilatkozta a tehetséges hajdúsági íjász.

– Magánemberként Linux rendszergazda és programozó vagyok, valamint 3D-s animációkat és látványterveket készítek. Szerencsére a munkaidőm többnyire kötetlen, általában én osztom be, hogy mikor dolgozom. Ez nagyban megkönnyíti, hogy a sportra tudjak koncentrálni, edzeni. A klubom ugyancsak segítőkész, akármikor lejárhatok edzésekre, valamint olyan egyéb technikai segítséget is biztosítanak, ami úgy gondolom, az egész országban párját ritkítja. Általában hetente öt-hat edzésem van, ehhez az edzésszámhoz próbálom tartani magam, ha az egészségem és időm engedi.

 

HBN–VL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!