haon-sportoldal

2008.04.14. 15:04

Közelít az élvonalhoz a DEKE!

<p>Debrecen – Az idény legjobb játékát nyújtotta, s talán a legfontosabb pillanatban a Debreceni Egyetem Kosárlabda-egyesület (DEKE) alakulata, mely kiütéses győzelmet aratott a legnagyobb rivális Veszprémi Egyetem ellen.</p>

A két legerősebb együttes összecsapásán az első negyedet leszámítva abszolút mértékben dominált a hazai társaság, a Walke Károly irányította egyetemisták esélyt sem adtak a veszprémieknek. Az egyik legjobb emberüket – a center Mándity Mátét – sérülés miatt nélkülöző vendégek így nemhogy a szoros meccstől, de a tisztes vereségtől is távol voltak.

 Vagy fogalmazzunk úgy, a DEKE ezen a mérkőzésen tökéletesen érzékeltette a dunántúliakkal, minden feljutásról szőtt álmuk csupán hiú ábránd, hiszen az egyetlen feljutó helyre egy náluk sokkal erősebb, egységesebb, méltóbb kompánia pályázik, sokkal nagyobb reményekkel.
A szakmai oldalra rátérve, mind a mezőnydobások pontosságában (56%–36%), mind a lepattanószerzésben (35–19), mind az IBM-pontokat illetően (124–76) szakadéknyi volt a különbség a debreceniek javára, akiknél többen remek, míg Joe Kennerly kiemelkedő produkciót nyújtott.

A hazaiak amerikaija egymaga több pattanóba kapaszkodott bele, mint az egész dunántúli csapat (20–19), 46-os IBM-mutatója pedig önmagáért beszél. A találkozót nagy elánnal kezdő vendégek lendülete fokozatosan tört darabokra, a hazai publikum pedig rendkívül hálás volt kedvencei küzdőszellemét és eredményességét látva.

Hiszen ne feledjük, egy olyan gárdát tartott 55 ponton a DEKE, amely nem egyszer 100 pont körül produkált, és amely eddig csupán háromszor érezhette meg a vereség keserű ízét!

Az összecsapás végén joggal járt a vastaps Tóth Gáboréknak – mint ahogy a mérkőzés szünetében a két hete országos bajnoki harmadik helyezést elérő DEKE juniorokat is ünnepelte a publikum –, akik ezzel a győzelemmel fél lábbal már az élvonalban érezhetik magukat.

A hajdúságiaknak még öt mérkőzésük van hátra a rájátszásból, és három győzelemnyi előnnyel rendelkeznek a még négy találkozót vívó Veszprémmel szemben. Erre mondják, több mint jó kilátások...

Walke Károly: – A szezonban most játszottunk a legkollektívabban, a legjobb fizikumban, a legnagyobb elánnal. Nagyon boldog vagyok, mert a mezőny legjobban támadó egyletét 55 ponton tudtuk tartani.
Molnár István: – Kritikán alul, fegyelmezetlenül támadtunk. A hét közben elvesztettük a centerünket, és ez megfogta a társaságot. A bírók? Egyikük a mi szintünkön tette a dolgát...

A tények.
DEKE–Veszprémi Egyetem 86–55 (22–19, 18–11, 26–13, 20–12).
Debrecen, Oláh Gábor utca, 300 néző.
DEKE: ERDEI 17/9, ÁDÁM 10, TÓTH G. 15/6, TAKÁCS D. 9/3, KENNERLY 25. Csere: Kaluha, Varró, Gócs, KOVÁCS I. 8/6, Lefler 2. Edző: Walke Károly.
Veszprém: Faragó 7/3, Szokolik 8, Szarvas 6/6, HEGEDŰS 8, Bovánovics 18/3. Csere: Mérész Cs. 8/6, Szathmáry, Oltárczy, Ugaros. Edző: Molnár István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!