Fotókkal

2022.05.04. 09:25

Több mint száz nyitott pozíció várta a Napló Állásbörze vendégeit

Különleges helyszínen, a Mathias Corvinus Collegium Debreceni Képzési Központjában, az egykori Aranybika szállóban találkozhattak a munkavállalók és keresők szerdán, a Napló állásbörzéjén reggel 9 órától egészen 17 óráig.

Forrás: Kiss Annamarie

A személyes találkozó lehetőséget nyújtott az érdeklődőknek arra, hogy kötetlen formában ismerkedjenek meg egy-egy vállalat elvárásával, a munkakörök betöltéséhez szükséges feltételekkel.

Nyertes lesz a megye

A megyei önkormányzat korábban négy alkalommal szervezett állásbörzét Hajdú-Biharban, akkor azt tapasztalták, hogy az esemény nagyban segíti az munkakeresőket a lehetőségek feltárásában. A mostani börze megnyitóján Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a következő évtizedben Hajdú-Bihar a legnagyobb nyertes a foglalkoztatás tekintetében. Szerinte azon hagyományos iparágak, amelyek korábban is jellemezték Debrecent és a megyét, új lendületet kaptak, így a munkavállalóknak ehhez kell alkalmazkodni. – Szeretnénk, hogy a Hajdú-Bihar megyei átlagbérek közelítsenek az országoshoz, és remélem, hogy 2030-ra elérhetjük az Európai Unió gazdasági fejlettségi szintjét – mondta.

Debrecenben fokozott munkaerőpiaci helyzet van jelenleg 

– fogalmazott Barcsa Lajos alpolgármester.

Forrás: Kiss Annamarie

Mint mondta, 2015 óta csak nagyvállalatok nyolcezer új munkahelyet hoztak létre, a kis- és középvállalkozások ezt az arányt további mintegy kétezerrel egészítették ki. A kiállító vállalatokhoz szólva megjegyezte: a város vezetésének kiemelt célja, hogy megfelelő munkaerő-utánpótlást biztosítson. Mint mondta, a fiatalok helyben tartása érdekében egyebek mellett bérlakásprogramot indítanának, új lakóterületek létrehozását tervezik, továbbá nagy hangsúlyt fektetnek az oktatási intézmények fejlesztésére. Szavai szerint a közlekedésfejlesztés szintén kiemelt terület a város számára, hiszen a megyéken, sőt országhatárokon átívelő projektekkel a régió munkavállalóinak is elérhetővé teszik Debrecent.

Meg kell tartani a munkaerőt

– A munkaadók és a munkavállalók igényei olykor távol állnak egymástól, a kormányzati szereplők célja pedig, hogy ezt a szakadékot megszüntessék. Erre többek között azért is van nagy szükség, mert az erős vonzerővel bíró, kiváló marketinggel rendelkező Debrecen a jövőben sok ezer munkavállalót hívhat a városba – erre emlékeztetett Tapolcai Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője. Mint mondta, az álláskeresőket fel kell készíteni a munkavállalásra. – Dolgozniuk kell ezekkel az emberekkel, alkalmassá kell tenniük őket arra, hogy be tudjanak illeszkedni a vállalkozásukba, és ami a legfontosabb, ott is maradhassanak – jegyezte meg, hozzátéve, a megyében egy év alatt mintegy 40 ezer munkavállaló ingázik vállalkozásról vállalkozásra, a következő időszakban tehát a munkavállalók átképzésére biztosítanak forrást a cégeknek.

A régió egyik legnagyobb állásbörzéjére ezúttal több mint 20 vállalat települt ki, a látogatóknak több mint száz munkalehetőséget kínálnak – tájékoztatott erről a helyszínen Vass Kata, a rendezvényt szervező Hajdú-bihari Napló főszerkesztője.

Rugalmasság és pontosság

A Napló állásbörzéjére már a délelőtti órákban sokan ellátogattak. Egymást váltották a munkakeresők a kitelepült standoknál, hogy feltérképezzék a térség munkaerőpiaci lehetőségeit. A régió nagy munkaadói mellett HR-szolgáltatók, valamint képzési, oktatási intézmények képviselői fogadták az érdeklődőket.

A cégek képviselői fontosnak tartják a személyes találkozást. 

– A közvetlen kapcsolatfelvétel mindig több információátadást biztosít 

– vallja Harsányiné Kerezsi Mária HR-menedzser, aki a Semcorp vállalatot képviseli a helyszínen. Mint mondta, az innovatív cég zöldmezős beruházásának valamennyi álláslehetőségét felkínálják most a dolgozni akarók előtt. A pozíciók betöltése a gyár készültségének megfelelő ütemben történik majd, egy év alatt. Hozzátette, a hozzájuk jelentkezők toborzásában fontos kompetenciának tartják a rugalmasságot, a tanulni vágyást és a szabálykövetést.

A megbízhatóság sem hiányozhat – jegyezte meg Sándor Márta, a tubusgyártással foglalkozó Neopac Hungary Kft. képviselője. A vállalat elsősorban a termeléshez kapcsolódó munkakörökkel települt ki az állásbörzére. 

Hajdú-Bihar megye munkaerőpiaci seregszemléjén a pályát és szakmát választó fiatalok, aktív álláskeresők egy platformon, egy helyen és időben találkozhattak a térség nagy munkaadóival, HR-szolgáltatókkal, valamint az oktatással és képzésekkel foglalkozó intézmények képviselőivel. Szakmai beszélgetésekkel, programokkal színesítettük a kiállítást és juttattuk még több információhoz az érdeklődőket. Pályakezdők és tapasztalattal rendelkező munkavállalók is lecsaphattak a nyitott pozíciókra, melyeket akár a helyszínen is megpályázhattak. A rendezvényen kezdő, illetve már meglévő tapasztalathoz kötött álláslehetőségek is elérhetőek voltak. A kiállítók fiatalokat és szeniorokat egyaránt kerestek, ahogy az állásportálokon meghirdetett pozíciók esetében is.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!