HAON - PR cikk

2015.10.07. 13:21

Debreceni cég menedzsel fejlesztéseket a Balatonnál

<strong>Egy komplex együttműködés részeként 3 pályázatot menedzselt párhuzamosan a debreceni Európa Terv KFT a Balatonnál. Az uniós támogatások bevonásával megvalósított fejlesztések egymást segítve járultak hozzá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának hatékonyabbá tételéhez.</strong>

Egy komplex együttműködés részeként 3 pályázatot menedzselt párhuzamosan a debreceni Európa Terv KFT a Balatonnál. Az uniós támogatások bevonásával megvalósított fejlesztések egymást segítve járultak hozzá a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkájának hatékonyabbá tételéhez.

Csaknem 890 millió forint összértékű fejlesztést foglal magába az a három pályázat, amelynek a debreceni székhelyű Európa Terv KFT végezte projektmenedzseri feladatait. „Rendkívül sokszínű együttműködés ez, egy nemzeti park speciális odafigyelést igényel. Örömünkre szolgál, hogy az eredményes munka során ezen a fejlesztési területen is olyan tapasztalatokra tehettünk szert, amelyeket tovább kamatoztathatunk a jövőben” – mondta el Lakatos Tibor, a KFT ügyvezetője a projektek sikeres zárását követően. A megvalósított fejlesztések sora szinte végeláthatatlan. Összegző igénnyel az mondható el, hogy az élőhelyvédelem, az élőhely-rekonstrukció valamint az állat- és növényvilág védelme köré szerveződtek az elért célok. A konkrétumok szintjén elmondható például, hogy sor került mezőgazdasági épületek felújítására és építésére, eszközbeszerzésre, vizes élőhelyek vízháztartásának stabilizálására, valamint legelők és kaszálók kezelésére is. A projektek keretében élőhely mozaikok kialakítására került sor a tihanyi Külső-tavon és a Káli-medencében elterülő Kornyi-tavon. Az élőhelyvédelem rendkívüli ritkaságú élőlényeket érint, amilyen például a Balaton Felvidéki Nemzeti Park címernövényeként ismert lisztes kankalin is. Ugyanakkor a projekt részeként újították fel a zalavári bivalyistállót, alakítottak ki trágyatárolót Tihanyban, és szereztek be levendulabetakarító gépet is.

 

A 100 %-os támogatási intenzitású projektek támogatásközvetítésében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség képviseletében jártak el a közreműködő szervezetek. A legutóbbi projektzáró rendezvényen beszédet mondott többek között Dr. Rácz András FM környezetügyért felelős helyettes államtitkár valamint Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.

 

Debrecen, 2015. október 8.

 

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója

 

Dr. Rácz András, FM környezetügyért felelős helyettes államtitkár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!