Helyi közélet

2014.11.04. 14:39

Lopott fát vettek, raktározták, lebuktak

Debrecen - Megúszták felfüggesztettel a számla nélkül vásárló orgazdák.

Debrecen - Megúszták felfüggesztettel a számla nélkül vásárló orgazdák.Bűnösnek találta orgazdaság bűncselekményében a Debreceni Járásbíróság azokat a vádlottakat, akik a vádirat szerint mintegy másfél millió forintos kárt okoztak téglási és hajdúhadházi erdőtulajdonosoknak, köztük a Nyírerdő Zrt.-nek. A járásbíróság az első- és ötödrendű vádlottat 4 hónap, a másodrendű vádlottat halmazati büntetésül 8 hónap fogházbüntetésre ítélte, azok végrehajtását viszont mindegyikük esetében egy év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a harmad- és negyedrendű vádlottak esetében nem tartotta szükségesnek büntetés kiszabását, őket három, illetve két év időtartamra próbára bocsátotta – tájékoztatott Veszpréminé Szajkó Márta, törvényszéki sajtótitkár.

Az ügyészség szerint a vádlottak a nagy mennyiségű fát ismeretlen elkövetőktől vásárolták meg 2011-2012-ben származást és eredetet igazoló dokumentumok nélkül, áron alul. Az „eladók” többsége szekérről árulta a fát. Egy szekérnyi fáért általában 5 – 10 ezer forintot kaptak. Volt, hogy egyszerre öt szekérnyit vásároltak, szekerenként 7-8 ezer forintért. Máskor az eladók IFÁ-val járták a települést. Dr. Fejes Sándor bíró bizonyítottnak találta a vádiratban foglaltakat. Indokolásában elmondta: a fa vásárlásának körülményeiből a vádlottaknak tudniuk kellett, hogy az általuk megvett tüzelő bűncselekmény elkövetéséből származik.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a megtalált fa visszaadásával a sértetteknek okozott kár megtérült. Az ítélet – melyet az öt vádlott tudomásul vett – nem jogerős, mivel az ügyész és egy vádlott védője három nap gondolkodási időt kért.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában