HAON - Legfontosabb

2019.01.02. 10:53

Élet a gyors reagálásért

Nyíracsád - Életmentő oklevelet kapott Senger Gáborné, a nyíracsádi orvosi rendelő ápolónője, asszisztense.

Nyíracsád - Életmentő oklevelet kapott Senger Gáborné, a nyíracsádi orvosi rendelő ápolónője, asszisztense.

A nyírségi település önkormányzatának képviselő-testülete az év végén egy rövid ünnepségen életmentő oklevelet adományozott Senger Gábornénak, aki lélekjelenlétének, határozottságának és gyors helyzetfelismerésének köszönhetően megmentette a szintén helyi Dorogi Jánosné életét.

A történet még október végén kezdődött. Azon az emlékezetes vasárnapon éppen a délelőtti miséről indultak haza a hívek a falu görögkatolikus templomából. Így volt ezzel Jucika néni is, aki egyik lányával és unokájával sétált hazafelé. A templomdomb tövében szinte másodpercek alatt fordult meg a világ Dorogiékkal. Jucika néni rosszul lett, eszméletlenül esett össze. Szívinfark­tust kapott, amit akkor még senki sem tudott. Csupán azt látta mindenki, hogy a néni mozdulatlanul fekszik. Szemtanúk úgy mesélték, hogy az embereket sokkolta, szinte megbénította a pár másodperc alatt lezajló jelenet.

Kezében volt az élete

Senger Gáborné Ica az egészségügyben dolgozik. A helyi orvosi rendelő egyik asszisz­tense, ápolója szintén a helyszínen tartózkodott. Pillanatok alatt átlátta, felmérte a helyzetet és gyorsan, szakszerűen cselekedett. Mivel Jucika néni szívműködése leállt, azonnal megkezdte az újraélesztést. Eközben végig telefonon tartotta a kapcsolatot a mentőszolgálat ügyeletesével. A szomszédos településről percek alatt kiérkező mentősök aztán átvették Senger Gábornétól Jucika néni ellátását.

A szakemberek úgy fogalmaztak akkor, hogy Jucika néni élete szó szerint Senger Gáborné kezében volt abban a kritikus időben. Több mint egy órába került, mire stabilizálták a néni állapotát, majd a mentőhelikopter a klinikára szállította, ahol életmentő műtétet hajtottak végre.

Köszönő és hálaszavak

Jucika néni az eset után több mint egy hónapot töltött kórházban, majd következett a rehabilitáció és az otthoni lábadozás időszaka. Az életmentő díj átadó ünnepségen azonban már ő is jelen volt, ahol először dr. Nagy János polgármester mondott köszönetet az életmentőnek, majd Széll Nóra, Jucika néni unokája saját versének soraival adta át a család hálaüzenetét, amiért Senger Gábornénak köszönhetően az édesanya, a nagymama még ma is köztük lehet.

Az életmentő a tőle megszokott szerénységgel fogadta a köszönő és hálaszavakat, az ünnepség résztvevői pedig a meghatottság könnyeivel viaskodva örültek, hogy Senger Gábornénak köszönhetően nem történt tragédia.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!