HAON - Legfontosabb

2018.09.11. 16:35

Megújult iskolákban kezdődött el a tanulás

Hajdú-Bihar - Közel kétszázmillió forintot költöttek három kistelepülés iskoláinak modernizálására.

Hajdú-Bihar - Közel kétszázmillió forintot költöttek három kistelepülés iskoláinak modernizálására.

  • Ünnepélyesen átadták szeptember 11-én az esztári, konyári és magyarhomorogi általános iskolát, melyeket a nyár folyamán újítottak fel.
  • A Berettyóújfalui Tankerületi Központ tavaly sikeresen pályázott, és a 16 támogatott projektnek köszönhetően közel 750 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.
  • Az érintett három településen összesen 192 millió forint uniós forrásból valósultak meg a felújítások.
  • Külsőleg és belsőleg is számos munkát végeztek el, többek közt szigeteléssel és nyílászárócserével energiatakarékossá alakították az esztári iskolát, Konyáron informatikai eszközöket és bútorokat is vásároltak, Magyarhomorogon vizesblokkok rekonstrukciója valósult meg.
  • A kedden megújultan átadott esztári Irinyi Károly Általános Iskola fejlesztése 150 millió forint támogatásban részesült.

    A felújítás érintette az elektromos, fűtési rendszert, valamint a külső szigeteléssel és nyílászárócserével egy energiatakarékos épületet hoztak létre. Megújultak a belső terek, megtörtént az akadálymentesítés is. Egy új számítógépterem kialakítására is sor került internet végpontokkal együtt. A fennmaradó összegből sporteszközöket, fejlesztő játékokat, tanulást segítő tudományos készleteket, könyveket, bútorokat vásároltak. A településen lévő székhelyintézmény 178 diákja veheti birtokba a megújult iskolaépületet, tornatermet és az oktatást segítő eszközöket.

    Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő az ünnepélyes átadón felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt, amikor a felújítás mellett kellett dönteni, végigjárták jónéhány településen az intézményeket, felmérni, milyen állapotok uralkodnak. Kapornai Judittal, a Berettyóújfalui Tankerületi Központ igazgatójával megállapították, hogy az esztári iskolára is ráfér egy alapos felújítás, és ígéretet tettek arra, tenni fognak azért, hogy ez megvalósuljon.

    Elmondta, nagy örömére szolgál, hogy a munkák megvalósultak, az itt tanuló gyerekek és az itt dolgozó pedagógusok méltó körülmények közé kerültek. Bíziok abban, hogy minél több diák fog örömmel ide járni, és a létszám stabilizálódik.

    Új burkolatok

    Kapornai Judit tankerületi igazgatónő elégedettségét fejezte ki mind az esztári, mind a konyári és magyarhomorogi iskolák felújításával kapcsolatban. – Konyáron a Derecskei Bocskai István Általános Iskola és AMI II. Rákóczi Ferenc tagiskolájában 21 millió forint értékű beruházás valósult meg, melynek köszönhetően a főépületben 4 tanterem új padlóburkolatot kapott, az elektromos szerelvényeket, régi fénycsöves lámpatesteket korszerűekre cserélték és energiatakarékos LED fényforrásokat is elhelyeztek. Ezen kívül még informatikai eszközöket és bútorokat is vásároltak – sorolta.

    Az esztári iskolások műsora | Fotó: Nagyné Kelemen Mónika

    Az igazgatónő elmondta, hogy a magyarhomorogi Szabó Pál Általános Iskola szintén 21 milliós támogatásban részesült, melynek keretében az emeleti vizesblokkok teljes rekonstrukción estek át, burkolatok, szaniterek, ajtók újultak meg, parkettaburkolatok csiszolása és lakkozása történt meg a tantermekben. Az aszfaltos pálya csapadékvíz elvezetését is megvalósították, az udvari térburkolatot megújították. Emellett vásároltak sporteszközöket, bútorokat is.

    Az esztári Irinyi Károly Általános Iskola udvarán felsorakozott, ünneplőbe öltözött tanulók rövid műsorral tették ünnepélyesebbé az átadónapot. A köszöntő beszédek után Szabó Zsolt református lelkész áldását adta az épületre, majd dr. Vitányi István, Kapornai Judit, Törökné Csörsz Csilla intézményvezető, és Szécsi Tamás polgármester átvágták a szalagot.

    - Nagyné Kelemen Mónika -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!