HAON lakóhelyem

2018.12.07. 12:37

Terítéken a jogok és a kötelességek

Nyíracsád - Nevelőszülős együttműködési konzultációt tartottak Nyíracsádon az Akácliget Óvodában.

Nyíracsád - Nevelőszülős együttműködési konzultációt tartottak Nyíracsádon az Akácliget Óvodában.

„Hatékony együttműködés erősítése a családból kiemelt gyermekek érdekében” címmel, szakemberek bevonásával tartottak konzultációt a nyírségi település óvodájában december elején. A beszélgetésre, melyet dr. Szükné Streit Marianna klinikai szakpszichológus koordinált, meghívást kapott valamennyi, a családból kiemelt gyermekek nevelésében részt vevő fél. Így jelen voltak a nevelőszülői hálózatok vezetői, a gyámok, a helyi gyermekjóléti szolgálat munkatársai, a védőnők, a nevelőszülők és természetesen az óvodapedagógusok is.

A meghívottakat Pósán Ferencné intézményvezető és dr. Nagy János polgármester köszöntötte, majd a koordinátor irányításával kialakult konzultáción az érintettek elmondhatták tapasztalataikat, észrevételeiket, kéréseiket, illetve a kérdéseikre az érintett szakembertől azonnal választ is kaphattak.

Az esélyteremtés a cél

Pósán Ferencné intézményvezető elmondta, hogy óvodájukban az idén kiemelt feladat az esélyteremtés. Mivel a nevelőszülőknél élő óvodás korú gyermekek száma meghaladja a teljes létszám 15 százalékát, a rendszeres kapcsolattartás mellett szükségessé vált egy olyan konzultáció, ahol egyszerre van jelen valamennyi, a nevelésben érintett fél.

– A két különböző hálózathoz tartozó 13 nevelőszülőnél összesen 19 kihelyezett gyermek jár óvodánkba, akikre 8 gyám felügyel. Ez az összetettség nagyon nagy figyelmet és fegyelmet kíván minden érintettől. Fontos, hogy a nevelésben részt vevő felnőttek tisztában legyenek nem csak a lehetőségeikkel, de a kötelességeikkel is, hiszen csak ezek ismeretében és maradéktalan betartása mellett válhat hatékonnyá a családból kiemelt gyermekek nevelése. Közös célunk, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a nevelőszülőknél élő gyermekek fejlődésének esélye a lehető legkevesebb ponton térjen el a saját családban nevelkedő gyermekek esélyeitől – fogalmazott Pósán Ferencné.

- Kedves Zilahi Enikő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!