HAON lakóhelyem

2018.05.12. 10:54

A szélsőségekről is beszélnek a pocsaji termelők

Pocsaj - A gazdák borúsan látják a mezőgazdaság jövőjét.

Pocsaj - A gazdák borúsan látják a mezőgazdaság jövőjét.

Vesza Sándor gazdálkodó elmondta, hogy már mindent elvetettek, a magvak időben a földbe kerültek. Ez teljesen rendben van május közepéhez közeledve, az azonban nincs rendjén, hogy április végén már 30 fok fölötti hőmérséklet legyen, ilyenre nem is emlékszik a sokat tapasztalt gazda. Mint mondja, voltak szélsőségek korábban is, de gazdálkodása során – ami nem mostanában kezdődött – nem emlékszik tavasszal ilyen huzamos ideig tartó magas hőmérsékletre, amely szárazsággal is párosul.

– A kapásnövényeknél a gond pillanatnyilag még nem jelentkezik, viszont az őszi kalászosoknál, az őszi káposztarepcénél nagy gondokat okozhat, ha nem lesz rövid időn belül nagyobb mennyiségű csapadék – tette hozzá Vesza Sándor.

Repce az akáccal

Nagy Zoltán gazda elmondása szerint szegényes termésre lehet számítani, ha marad a szárazság. A kukorica és napraforgó vetésével már végeztek, a kelés foltos a napraforgónál, a talaj előkészítése nem úgy alakult, ahogyan szerette volna.

– A repce együtt virágzott az akáccal, ilyet se láttam még – így Nagy Zoltán.

Az árakra még gondolni sem mernek. Ha öntözni szeretnének, az milliós költség lenne, és nem biztos, hogy megtérülne. A talaj felső rétege kiszáradt, reménykednek, hogy ha kapna egy kis nedvességet, jobban fejlődne.

- Nagyné Kelemen Mónika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!