Campus Fesztivál

2019.07.18. 09:49

AK26: hűek maradtak az elveikhez

„Szerintem van jó és rossz zene, öcsémmel pedig igyekszünk jó zenét csinálni.” Interjú Giajjenóval, az AK26 hiphopzenekar egyik frontemberével.

Fotó: Bak Dániel

Az AK26 rapformáció tagjai eleinte házi gyártású, kezdetleges klipekkel próbálkoztak, azonban még álmaikban sem gondolták, hogy néhány év múlva egy ország fogja harsogni a dalaikat. A testvérpár a mai napig mindent megtesz azért, hogy az elveihez hű maradjon; szerintük két lábbal kell a földön járni.

Az AK26 megalakulásakor gondoltátok, hogy a jövőben hasonló sikereket érhettek el? Jelenleg milyen zenei stílust képviseltek?

Nem gondolkodtunk a jövőn, főleg nem a sikereken; egyet akartunk, hogy zenélhessünk, leginkább rapzenét. Körülbelül tízéves lehettem, amikor magába szippantott a rap világa, majd ahogy az öcsém, aki hat évvel fiatalabb nálam, egyre idősebb lett, „összeálltunk”. Teljes mértékben örömzenélésnek indult, nem lebegett előttünk a hírnév, persze vágytunk a közönség szeretetére, elismerésére, de nem ábrándoztunk a lehetetlenen, az érzéseink adtak erőt és kellő motivációt.

Elsősorban rapzenét játszunk, de mint tudjuk, ennek a zenei stílusnak rengeteg alfaja van, amelyekben szívesen ki is próbáljuk magunkat. Nem szeretem beskatulyázni magunkat egy adott műfajba, szeretjük a változatosságot.

Mit gondolsz, mi vitt titeket leginkább előre? Testvérpárként mennyire tudjátok segíteni egymást?

Úgy vélem, a siker nagyon sokrétű, nem elég megalapozni, muszáj ébernek lennünk. A jó marketing elengedhetetlen, nem elég az előadóknak egyszer nagyot alkotniuk, folyamatosan meg is kell magukat mutatni a közönségnek, amihez a social media világa a kulcs a zárban.

Az öcsém inkább a poposabb műfajt képviseli, mint az a szólókarrierjében is megmutatkozik, azonban ez egyáltalán nem probléma köztünk, sőt! A család mindenképpen erős köteléket ad, boldog vagyok, hogy testvérpárként lehetünk jelen a színpadon, valamint a média világában is. Sokan azt gondolhatják, hogy az eltérő zenei alapízlés hátrány lehet számunkra, azonban az AK26 termései is az ellenkezőjét mutatják. Imádjuk keverni a stílusokat: míg az öcsém hozza a populárisabb irányokat, addig én megfűszerezem egy régi vonalas rapzenével, majd ennek az ötvözetét próbáljuk minél ütősebbre alakítani.

Sokszor hallhattuk már, hogy az elveitekhez szeretnétek hűek maradni. Mire kell itt gondolnunk? Több zeneszámotokban is felcsendülnek márkanevek, a gazdagságról énekeltek, miért?

A mai napig abszolút két lábbal járunk a földön, azok maradtunk, akik voltunk, és ezt nagyon szerettük volna, nem akartunk elszállni, majd a többiek mögött sorakozni. Igen, vannak számaink, amelyekkel valóban görbe tükröt kívánunk felmutatni a látszatgazdagoknak, nem a mai trendekkel kívánunk szembe menni, egyszerűen azokról akarjuk lerántani a leplet, akik azzal akarnak érvényesülni a világban, ami egyáltalán soha nem is volt az övék.

Bombaként robbantatok be a zenemegosztó csatornákon. Hasonlóan képzeltétek a hírnevet? A jövőben mire számíthatunk az AK26-tól, lesznek még idén új termések?

Furcsán fog hangzani, de külső szemlélőként nem tudom megítélni, hogy mások miként is néznek az AK26-ra, vagy milyen pozícióban vagyunk a zenei világban. Csak magamat tudom ismételni: azt csináljuk, amit eddig. A jövő számunkra egyaránt a jelen is, Hirónak a napokban jött ki egy nagylemeze, illetve nekem is lesz egy szóló-közreműködésem DJ Metzker Viktóriával, ami azért is lesz érdekes, mert nem ő csinálta a zenét, hanem énekelni fog benne; nagyon várom már, szerintem nagyon ütős dal lesz. Emellett az AK26-rajongóknak is tartogatunk meglepetéseket: egy újabb motivációs zeneszámot, amely a Bajnok című dalunkhoz fog kicsit hasonlítani. Szerettünk volna egy hasonló hangvételű nótát, mert a közönségtől nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett, számunkra pedig a közönség a legfontosabb.

Nagy Emese

Borítókép: Rapzenét játszanak, de nem szeretik a skatulyákat (jobbról: Giajjeno)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!