HAON - Kultúra

2019.02.04. 11:36

Pop Cosmin Flórián képei a tárlaton

Furta - A képzőművészetével a családi hagyományt folytatja a fiatal festő.

Furta - A képzőművészetével a családi hagyományt folytatja a fiatal festő.

A település könyvtárában Bóiné Nemes Zsuzsanna, kulturális szervező, könyvtáros nyitotta meg Pop Cosmin Flórián amatőr festő kiállítását a napokban. A fiatal festő Zsákán él szüleivel; Pop Irén Katalinnal és Pop Cosmin Florentinnel, akik szintén festenek. Az édesanya a Furtai Bessenyei György Általános Iskolában román nyelvet tanít, és mint festő már több kiállítást is maga mögött tudhat. Az ikonoktól kezdve az olajfestményekig, a művészete széles palettáját tárja a kultúrakedvelők elé évek óta. Az édesapja Zsákán a görögkeleti egyház tisztelendője. Főleg ikonokat fest, és feleségével együtt nyáron a gyerekeknek tart ikonfestő tábort évek óta.

A fiatal festő Pop Cosmin Flórián 1992. január 7-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Budapesten kezdte, majd Zsákán fejezte be. Berettyóújfaluban, az Arany János Gimnáziumban tanult, ahol művészettörténetből is érettségizett, majd a Debreceni Egyetem Bölcsésztudományi Karára nyert felvételt. A szakot sikeresen elvégezve, okleveles történész diplomát szerzett. A Zsákán a Rhédey kastélyban, mint történész, tárlatvezető dolgozott, legutóbb a debreceni Modern és Kortárs Galériában volt tárlatvezető. Első képeit még gimnazista évei alatt festette, később kedvenc művészeit másolta. Kedvencei a francia klasszicistafestők, a német szecesszió, és az angol preraffaeliták művészete. A magyar festőművészek közül Benczúr Gyula, Szinyei-Merse Pál, és Rippl-Rónai József munkáit kedveli a legjobban.

A most megnyitott kiállításon bemutatott képei Zsáka és Furta épületeit, a Rhédey kastélyt és templomokat mutatja be. De tájképek és zsánerképek is láthatók a tárlaton. Pop Cosmin Florián a bemutatkozó előadásában elmondta, hogy ő a hagyományos festészet híve, képei a valóságot ábrázolják, a benyomásait, érzéseit is igyekszik láttatni.

- Vmirjáncki Józef -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!